1. Slavski kolač talasi

talasi
prt scr / yt / Dobriana Dimova 

Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 3 jajeta (2 žumanca sačuvati za premazivanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg brašna

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za slavski kolač talasi:

Za ovaj slavski kolač zamesite testo i ostavite da naraste. Premesite ga i zatim oblikujte 7 kugli od 280 g, kao i jednu kuglu od 150 g. Kugle od 280 g jednu po jednu razvaljajte sa malo brašna oklagijom, svaku premažite žumancem. Kada je razvaljate kao palačinku isecite na 6 paralelnih traka. Svaku traku stavite jednu preko druge, pa uvijte sa jedne strane ka unutra i sa druge strane na spolja, u obliku slova S i stavite na stranu. Ponovite sa preostalih 6 kugli testa.

Poređajte u tepsiju ove S oblike u krug, a u sredini ostavite prostora. Najmanju kuglu od 150 g takođe razvaljajte na pobrašnjenoj površini oklagijom i premažite jajetom. Na isti način isecite i poređajte listove testa pa uvijte u puža i stavite ga u sredinu tepsije.
Ostavite da nadođe, premažite po površini žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Na kraju premažite puterom. Uživajte!

2. Slavski kolač zvezda:

zvezda
prt scr / yt / Dobriana Dimova 

Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta (2 žumanca sačuvajte za mazanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg brašna

Pogledajte kako se pravi:

Recept za slavski kolač zvezda:

Kako biste napravili ovaj slavski kolač zamesite testo i ostaviti da naraste. Podelite ga na 6 kugli od po 190 g i na jednu kuglu od 50 g. Svaku kuglu od 190 g razvaljajte oklagijom po šest puta na pobrašnjenoj površini pa premažite žumancetom. Poređajte razvaljano testo jedno preko drugog i svako premažite žumancima po površini.

Kada poređate sve listove testa jedan preko drugog, u centar stavite kružić i lagano pritisnite da ostane otisak, a zatim počevši od kružića, secite u krug testo na 12 jednakih trouglova. Svaki trougao uvrnite do pola, jedan ka drugom. Ivicu svakog trougla malo zasecite pa uvijte na dole. Štapićem ukrasite praveći linije na svakom trouglu.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte najmanju loptu. Kalupom iz nje isecite 4 cveta ili zvezdice, poređajte ih jednu preko druge i stavite u centar zvezde-pogače. Premažite žumancima i ukrasite semenkama maka i susama. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Na kraju premažite puterom.

3. Slavski kolač cvetovi:

cvetovi
prt scr / yt / Dobriana Dimova 

Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta (2 žumanca za mazanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg brašna

Pogledajte kako se pravi:

Recept za slavski kolač cvetovi:

Zamesite testo i ostaviti da naraste. Podelite testo na 6 kugli od po 170 g, zatim 6 kugli od 160 g i jednu kuglu od 225 g. Kugle od 170 g razvaljajte 6 puta oklagijom na pobrašnjenoj površini, dok ne dobijete oblik palačinke. Svaku premažite jajetom, a onda je zasecite po sredini i uvijte kao u fišek. Uradite to sa svih 6 kugli od 170 g. Poređajte ih u tepsiju u krug.

Svaku kuglu od 160 g razvaljajte oklagijom 6 puta na palačinku, pa je isecite na 6 paralelnih traka i premažite jajetom. Naslažite trake jednu na drugu. Isecite ih tako naslagane po sredini, ali ne do kraja pa uvijajte dobijene dve trake kao pletenicu. Ređajte ih u tepsiju naizmenično sa trouglovima.

Najmanju kuglu podelite na 4 manje kugle, a tri kugle - svaku od njih razvaljajte oklagijom na pobrašnjenoj površini i premažite jajetom. Složite sve tri jednu preko druge pa isecite na 6 jednakih trouglova. Svaki trougao isecite pri vrhu pa izvijte na spolja da dobijete listiće.

Poređajte listiće tako da osnova ide iz centra u tepsiji na spolja ka pogači, a u centar stavite kuglicu. Ostavite da nadođe, po vrhu premažite žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Odozgo premažite puterom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlakši posni slavski kolač.

Pročitajte posni slavski kolač za Svetog Nikolu

BONUS VIDEO

Kurir TV PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac

StvarUkusa