Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja,
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg običnog brašna

Pogledajte na videu kako se pravi:

Recept za slavski kolač:

Za ovaj slavski kolač zamesite testo i ostavite ga da naraste. Nakon doga ga oblikujte u pet lopti od po 200 g i 8 lopti od 120 g. Ostavite ih da se podignu. Svaku manju loptu pobrašnite, pa razvaljajte u oblik elipse, a zatim premažite žumancima. Urolajte svaku elipsu dugački valjak i ostavite na stranu.

Kada sve lopte razvaljate, premažete žumancima i urolate u valjak, poređajte četiri valjka jedan pored drugog. Malo razdvojite svaki par valjaka i zatim uzmite sledeća dva valjka pa ih stavite vertikalno preko prva dva i donja dva. Prva dva horizontalna preklopite preko vertikalnih valjaka. Zatim na ostatak dva horizontalna valjka koja vire, stavite nova dva vertikalna valjka i preko njih vratite krajeve prva dva horizontalna koja ste presavili.

Upletite rubove koji vire sa sve četiri strane i spojite na vrhu testa. Okrenite donju stranu testa na gore i ubacite u pleh za pečenje. Oklagijom izmesite velike lopte testa i svaku kada razvaljate premažite žumancima, pa preko nje stavite sledeće razvaljano testo i tako ređajte dok sve ne istrošite. Isecite taj razvaljani krug testa na četiri jednaka dela, pa svaki deo na polovine, dok ne dobijete jednake trouglove.

Svaki trougao zatim uvijte da dobijete nešto poput uvijenog lista i poređajte ih oko centralnog testa u tepsiji. Sve premažite žumancima i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i slavski kolač sa vanilinim ekstraktom.

Pročitajte i recept za slavski kolač koji može da napravi i početnik

BONUS VIDEO

Kurir televizija Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

StvarUkusa