Sastojci:
- 1800 g brašna
- 1 kašičica soli
- 180 g šećera + 1 kašika
- 120 g putera
- 3 žumanca + 1 belance
- 475 ml mlakog mleka
- 1 pakovanje suvog kvasca (2 ¼ kašičice)
- 1 limun (korica i sok)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za slavski kolač sa vanilinim ekstraktom:
Za ovaj slavski kolač pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i 120 ml mlakog mleka. Ostavite na stranu. U srednjoj posudi za mešanje umutite 3 žumanca i jedno belance, ekstrakt vanile i dodajte ostatak mlakog mleka. Dobro promešajte, ostavite na stranu.
U velikoj posudi pomešajte brašno, puter, šećer, so, rendanu koricu i sok od limuna. Pomešajte mešavinu kvasca sa jajima i mlekom, dodajte u brašno. Mešajte 5-10 minuta. Stavite u podmazanu posudu da naraste. Ostavite da se diže oko 1 sat, trebalo bi da se udvostruči. Odvojite malo testa za pletenicu i dekoraciju.
Ponovo kratko mesite. Stavite u dobro podmazani okrugli pleh od 23 cm, dubok 8 cm. Testo koje ste izdvojili upletite u pletenicu i stavite oko kolača, možete da stavite i krst od testa u sredinu. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 sat). Zagrejte rernu na 176 stepeni. Hleb premažite 1 jajetom umućenin sa 1 kašikom mleka. Pecite oko 1 sat do 1 sat i 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Možda ćete želeti da napravite i dva slavska kolača sa rumom i koricom citrusa.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način