Sastojci:

  • 1800 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 180 g šećera + 1 kašika
  • 120 g putera
  • 3 žumanca + 1 belance
  • 475 ml mlakog mleka
  • 1 pakovanje suvog kvasca (2 ¼ kašičice)
  • 1 limun (korica i sok)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Recept za slavski kolač sa vanilinim ekstraktom:

Za ovaj slavski kolač pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i 120 ml mlakog mleka. Ostavite na stranu. U srednjoj posudi za mešanje umutite 3 žumanca i jedno belance, ​​ekstrakt vanile i dodajte ostatak mlakog mleka. Dobro promešajte, ostavite na stranu.

U velikoj posudi pomešajte brašno, puter, šećer, so, rendanu koricu i sok od limuna. Pomešajte mešavinu kvasca sa jajima i mlekom, dodajte u brašno. Mešajte 5-10 minuta. Stavite u podmazanu posudu da naraste. Ostavite da se diže oko 1 sat, trebalo bi da se udvostruči. Odvojite malo testa za pletenicu i dekoraciju.

Ponovo kratko mesite. Stavite u dobro podmazani okrugli pleh od 23 cm, dubok 8 cm. Testo koje ste izdvojili upletite u pletenicu i stavite oko kolača, možete da stavite i krst od testa u sredinu. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 sat). Zagrejte rernu na 176 stepeni. Hleb premažite 1 jajetom umućenin sa 1 kašikom mleka. Pecite oko 1 sat do 1 sat i 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Možda ćete želeti da napravite i dva slavska kolača sa rumom i koricom citrusa.

Pročitajte recept za slavski kolač koji može da napravi i početnik

BONUS VIDEO

Kurir TV PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac

StvarUkusa