Sastojci:

  • 350 g žita
  • 350 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice cimeta

Recept za najbolje slavsko žito:

Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode. Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta. Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom 4 puta, kako bi se voda razbistrila.

Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto. Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja. Izmeljite žito pa ga u jednoj šerpi pomešajte sa mlevenim orasima i sa malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje. Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.

Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi. Prebacite žito u činiju, ukrasite orasima. Možda ćete želeti da napravite i žito na starinski način.

Pročitajte i kako se slavsko žito priprema i na koji način se služi gostima

BONUS VIDEO

Instagram SVE JE SPREMNO ZA VESELJE! Živojinovići slave Aranđelovdan, a evo ko je zavijao SARME! Žito, vino, sveća i ikona na stolu (FOTO)

StvarUkusa