Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA UMESITE SLAVSKI KOLAČ: Napravite najbolji, čak iako prvi put spremate - po ovom receptu svima uspeva

Autor Aleksandra Ljubičić

Ako želite da se oprobate u pravljenju slavskog kolača, onda je ovaj recept idealan za vas, jer je jednostavan.

 Kako se mesi slavski kolač1598930407.jpg Izvor: Shutterstock

Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač (odnosno vrsta hleba). Pravi se prilikom održavanja slave. Običaj je da domaćica ispeče kolač koji zatim sveštenik osvešta, zalije crvenim vinom i lomi svakom prisutnom članu porodice po komad pre ručka. Slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima  ИС ХС НИ КА (ćirilicom) što je grčka skraćenica od „Isus Hristos pobeđuje“. Na kraju pečenja kolač ukrasite ukrasima od testa.

  • Sastojci:
  • 600 g brašna
  • 20 g kvasca
  • so
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • šoljica ulja
  • voda
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema:

U posudu staviti malo mlake vode, udrobiti kvasac, zamesiti sa malo brašna. Smesu posoliti i staviti je na toplo mesto da uskisne. Kada je kvasac nadošao, dodati brašno, kašičicu šećera, soli po ukusu, jaja i ulje. Sve sastojke zamesiti mlakom vodom. Testo dobro umesiti i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada naraste premesiti testo, oblikovati slavski kolač i staviti ga u dublju šerpu. Sačekati da naraste, namazati ga umućenim žumancetom, i staviti da se peče na 200˚C. Skoro pečen kolač izvaditi iz rerne, ukrasiti ga i vratiti da se peče.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti