Sastojci: 

Za testo:

  • 825 g brašna T45 ili hlebnog brašna
  • 245 g punomasnog mleka
  • 15 g svežeg kvasca ili 5 g suvog kvasca
  • 80 g šećera
  • 75 g putera, sobne temperature
  • 55 g ulja
  • 225 g jaja
  • 15 ml ruma
  • rendana kora jedne pomorandže i jednog limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 12 g soli

Za belo testo, za ukrašavanje:

  • 235 g višenamenskog brašna
  • 110-120 ml vode
  • 3 g soli

Za premazivanje:

  • 1 jaje + 1 kašika punomasnog mleka

Pogledajte u videu kako da ih napravite:

Recept za slavski kolač sa rumom i korom pomorandže:

Za slavski kolač prvi dan napravite testo. U posudu sipajte brašno zajedno sa jajima, mlekom i polovinom šećera. Mešajte mikserom na maloj brzini 2 minuta. Dodajte drugu polovinu šećera i mešajte još 2 minuta. Dodajte kvasac i ponovo mešajte 2 minuta. Dodajte koricu citrusa, rum i ekstrakt vanile i dobro izmešajte.

Zaustavite mikser i počnite da dodajete puter malo po malo. Pustite da se puter potpuno umeša u testo pre nego što dodate još. Tokom celog procesa mutite na srednjoj brzini. Dodajte so i mešajte. Sipajte ulje u dve serije i sačekajte da dodate sledeću seriju dok se prva serija potpuno ne integriše. Primetićete da konzistencija testa postaje meka i glatka. Ostavite da odstoji u posudi, pokrivenoj filmom ili plastičnom folijom, 25 minuta. Izvadite testo, premesite ga i stavite u činiju, prethodno podmazanu maslinovim uljem. Jedan komadić testa odvojite u staklenu čašu. Ostavite sve na sobnoj temperaturi 1 sat. Držite u frižideru 12-24 sata.

Sledećeg dana pripremite belo testo za dekoraciju. U posudi pomešajte većinu brašna sa vodom i solju. Kada dobijete homogeno testo, dodajte ostatak brašna. Prebacite na čistu radnu površinu i mesite. Trebalo bi da mesite dok ne dobijete glatko i veoma mekano testo. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite testo da odstoji 2 sata.

Napravite slavski kolač sa ukrasnom mrežicom.

Obložite dva okrugla kalupa. Da biste formirali vekne, radite sa testom pravo iz frižidera. Okrenite testo na radnu površinu i premesite. Spojite mali komad testa sa većim. Isecite dva komada testa od približno 115 g, njih ćete da koristite za formiranje mrežice od približno 70-75 cm. Svaku traku testa koju ste isekli izvaljajte na radnoj površini dok ne dobijete dva dugačka valjka. Upletite ih poput pletenice.

Stavite u kalup prečnika 15 cm, odrežite višak pletenice i zalepite dva kraja. Od velikog testa odsecite komad od 230 g i formirajte kuglu. Od toga odsecite komad od približno 110 g da biste napravili gornju mrežicu. Koristeći oklagiju, snažno razvljajte testo na pobrašnjenoj površini na oko 0,3 cm debljine.

Napravite mrežicu nožem ili sekačem. Mrežicu stavite preko lopte od testa koju ste napravili. Višak testa odsecite i deo mrežice od testa ugurajte ispod lopte da ostane na svom mestu tokom dizanja i pečenja. Stavite unutar pletenice tako da ovaj okrugli komad bude okružen pletenicom. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da nadođe.

Napravite slavski kolač sa pletenicom.

Formirajte 8 loptica od po 36 g. Lagano umesite svaku lopticu i stavite u kalup prečnika 18 cm. Oblikujte i razvaljajte komad testa od 290 g, stavite u sredinu kalupa tako da bude okružen sa 8 malih komada testa. Izrežite 5 traka od testa i razvaljajte na dužinu od približno 50 cm.

Razvaljajte ih na radnoj površini da biste formirali oblik gajtana. Ako je potrebno, zapečatite deo gde ih spajate. Formirajte pletenicu od 5 gajtana testa, preplićući ih. Postavite pletenicu oko velike lopte testa u kalupu. Ako želite, spoj dva kraja pletenicemožete ukrasiti pletenicom od 3 niti. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da nadođe.Komadi bi trebalo da se utrostruče u zapremini.

Od belog testa napravite ukrase. U ovom koraku pustite mašti na volju. Naprate male cvetove za kolač sa mrežcom i veće cvetove, zajedno sa listovima, za kolač sa pletenicom.

Pecite slavkse kolače.

Zagrejte rernu na 170ºC. Premažite klače jajetom razmućenim sa mlekom. Pažljivo stavite ukrase na kolače. Pecite, stavljajući kalupe za pečenje na drugu rešetku odozo. Kolač od prečnika 15 cm se peče 35 minuta, a kolač prečnika 18 cm, 45 minuta. Nakon privih 20-22 minuta, prekrijte ih aluminijumskom folijom da ne bi previše porumeneli. Izvadite, ostavite da odstoje 5 minuta u plehu, skinite potom kalupe i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki. Možda ćete želeti i recept za slavski kolač koji može da napravi i početnik.

Pročitajte kako da slavski kolač ne popuca po površini?

BONUS VIDEO

Kurir televizija Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

StvarUkusa