Danas se proslavlja Đurđevdan - jedna od većih srpskih slava. Kao i svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, a pravljenje savršene pogače može da bude izazov. Sve domaćice se pitaju kako da pronađu prave mere za kolač, kako da ukrasi budu beli i ono najvažnije kako da slavski kolač ne popuca?

Kako da slavski kolač ne puca po površini jeste pitanje koje muči mnoge domaćice, bilo da su početnice u kuhinji ili da su iskusne. Priprema slavskog kolača nije isto što i priprema hleba ili obične pogače, jer oni mogu da imaju napuklu koru, ali slavski kolač mora da bude savršene površine jer se na nju ređaju i ukrasi. 

Postoji nekoliko razloga zašto slavski kolač puca:

1) Rerna ne greje ujednačeno. Starije ili neispravne rerne često imaju grejače koji više greju sa jedne strane u odnosu na drugu. Tako i testo neujednačeno narasta, što uzrokuje pucanje. Ovo se smatra jednim od najčešćih razloga zašto kolač puca.

2) Ako vam kolač puca sa strane, vrlo je verovatno da testo nije dovoljno naraslo pre nego što ste ga stavili da se peče. Dok mesite i razvlačite slavski kolač treba bar nekoliko puta da ga ostavite da odstoji da bi testo dovoljno naraslo. A pre samog stavljanja u rernu ga treba ostaviti na toplom mestu da naraste bar pola sata ranije.

3) Testo je suviše vlažno ili suviše tvrdo. Tekstura testa je odlučujuća za kvalitet pogače. Ako se lepi za prste to znači da treba dodati još brašna, a tvrdo testo treba razrediti, jer za rezultat želite da dobijete mekano, vazdušasto testo.

4) Testo se osušilo dok je stajalo. Kad ostavite testo da odstoji uvek ga prekrijte ili folijom ili krpom jer kada duže vreme stoji na vazduhu, ono počinje da se suši. Ako u testu nema dovoljno vlage, mnogo lakše će doći do procesa pucanja.

5) Da li je brašno dobro skladišteno? Brašno treba da se čuva na tamnom i suvom mestu. Čak i ako ste vi ispoštovali sva pravila, ne mora da znači da su to uradili proizvođač ili prodavac. Vlaga može uticati na kvalitet brašna, čime lakše dolazi do njegovog pucanja. Ako ste sve u radili prema receptu, a slavski kolač ipak puca, vrlo je verovatno da su problem ili rerna ili brašno.

6) Slavski kolač se nalazi blizu gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da korica pukne.

Kako da ne puca slavski kolač – saveti

Objasnili smo vam koji su sve razlozi za pucanje kolača i dali vam recepte kako da napravite posni slavski kolač. Kada znate razloge, moći ćete unapred da izbegnete pucanje kolača, tako što ga nećete stavljati u blizini gornjeg grejača, već u sredinu rerne.

Za savršenu slavsku pogaču je neophodno da imate rernu koja dobro radi, kvalitetno brašno, da prekrivate testo dok narasta kako se ne bi osušilo i da tačno poštujete recepte koje smo vam preporučili, kako testo ne bi bilo ni previše vlažno ili tvrdo.

Ali postoji još nekoliko trikova koji će pomoći da slavski kolač ne puca:

1) Ako se pitate kako ispeći slavski kolač da ne puca, dovoljno je da pre pečenja testo malo izbušite viljuškom, kako se ne bi iznutra na punilo vazduhom i time uzrokovalo pucanje kore. Ovo se praktikuje i za slavske kolače, kao i za običan hleb kada hoćete da izgleda kao da je iz pekare.

2) Drugi način da sprečite pucanje kore jeste da pre stavljanja kolača u rernu premažete površinu žumancetom, to će mu ujedno dati i lepu rumenu boju.

3) Pre stavljanja slavskog kolača u rernu, obavezno ostavite testo da narasta bar pola sata na sobnoj temperaturi ili u blizini grejnog tela (na nekom toplom mestu).

4) Testo treba dobro umesiti i dugo ga mesiti, što se duže mesi to je bolji kvalitet kolača.

5) Ukoliko imate rernu koja ne dihtuje dobro, ili ne greje jednako, za savršen slavski kolač će vam biti potrebno strpljenje. Najpre, nemojte stavljati kolač na visoku temperaturu, jer će neravnomerno grejanje u šporetu prouzrokovati da jedna strana naraste više od druge i time uzrokovati pucanje kolača. Stavite kolač na nižu temperaturu, sačekajte i posle 15 minuta okrenite na drugu stranu i ponavljajte postupak brzog okretanja dok se kolač sasvim ne ispeče.

Pročitajte i ovo: Sve o četiri najvažnija simbola srpske slave

BONUS VIDEO: 

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač Kurir televizija

StvarUkusa/S.B.