Smatra se da se žito prinosi Bogu i svetitelju koji se slavi, za zdravlje svih ukućana, mir i sklad u domu, pa se zato i poslužuje na svim slavama. Mnoga verovanja kažu da bi žito trebalo prvo da proba domaćin kuće, a zatim svi ostali ukućani i gosti, od starijih ka mlađim, kao znak poštovanja. Po običaju, koljivo odnosno žito uvek služi ženska osoba u kući. Za đurđevdan pripremite najbolje slavsko žito u koje ćete dodati čokoladu i mirisne začine, koji će mu ulepšati ukus.

Sastojci:

  • 400 g pšenice belije 
  • 300 g kristal šećera
  • 350 g mlevenih oraha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica muskantnog oraščića
  • 1/2 kašičice mlevenog anisa
  • 2 kockice čokolade 

Najbolji recept za domaće slavsko žito:

15:35
Korak 1

Pripremite pšenicu 

Pšenicu prelijte vodom i ostavite da odstoji preko noći. Procedite, pa stavite u šerpu i ponovo prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ponovo procedite. Zatim ponovo prelijte vodom, dodajte mleveni anis i kuvajte dok skroz ne omekša. Procedite i ostavite da se ohladi.  

15:35
Korak 2

Pripremite žito 

Prohlađenu pšenicu izblendirajte, ali ne previše. Zatim je sipajte u posudu, dodajte orahe, vanilin šećer i muskatni oraščić. Sve lepo promešajte, pa na kraju dodajte i istopljenu čokoladu i ponovo promešajte. Ukrasite orasima. 

Pročitajte i ovo: Najbolje slavsko žito sa kakaom

BONUS VIDEO: 

Kurir TV SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

StvarUkusa/S.B.