Smatra se da se žito prinosi Bogu i svetitelju koji se slavi, za zdravlje svih ukućana, mir i sklad u domu, pa se zato i poslužuje na svim slavama. Mnoga verovanja kažu da bi žito trebalo prvo da proba domaćin kuće, a zatim svi ostali ukućani i gosti, od starijih ka mlađim, kao znak poštovanja. Po običaju, koljivo odnosno žito uvek služi ženska osoba u kući. Za đurđevdan pripremite najbolje slavsko žito u koje ćete dodati čokoladu i mirisne začine, koji će mu ulepšati ukus.
Sastojci:
- 400 g pšenice belije
- 300 g kristal šećera
- 350 g mlevenih oraha
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica muskantnog oraščića
- 1/2 kašičice mlevenog anisa
- 2 kockice čokolade
Najbolji recept za domaće slavsko žito:
Pripremite pšenicu
Pšenicu prelijte vodom i ostavite da odstoji preko noći. Procedite, pa stavite u šerpu i ponovo prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa ponovo procedite. Zatim ponovo prelijte vodom, dodajte mleveni anis i kuvajte dok skroz ne omekša. Procedite i ostavite da se ohladi.
Pripremite žito
Prohlađenu pšenicu izblendirajte, ali ne previše. Zatim je sipajte u posudu, dodajte orahe, vanilin šećer i muskatni oraščić. Sve lepo promešajte, pa na kraju dodajte i istopljenu čokoladu i ponovo promešajte. Ukrasite orasima.
Pročitajte i ovo: Najbolje slavsko žito sa kakaom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem