Slavsko žito deo je obaveznog posluženja na svakoj slavi. Pored proverenog tradicionalnog recepta, predlažemo da isprobate slavsko žito sa bademima. Umesto šećera, dodaje se med, a još je krckavije jer se dodaju i mleveni bademi.
Sastojci:
- 300 g pšenice belije
- 250 g mlevenih oraha
- 50 g mlevenih badema
- prstohvat cimeta
- 50 g meda
- 70 g grožđica
Recept za slavsko žito sa medom i bademima:
Očistite pšenicu, pa stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, procedite, pa ponovite postupak. Potrebno je da ovaj postupak ponovite 3-4 puta. Prilikom poslednjeg kuvanja, ostavite da se ohladi sa strane, pa procedite dok je još pšenica uvek mlaka. Toplo slavsko žito izblendirajte do malo krupnijih komadića. Potom dodajte mlevene orahe, prstohvat cimeta, bademe, med i grožđice, pa sjedinite sve sastojke za slavsko žito.Po želji, možete ukrasiti sa šećerom u prahu ili mlevenim orasima. Preporučujemo i najbolji recept za slavsko žito.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus