Sastojci:
- 10 g kvasca
- 1 kašike vode
- 300 g belog brašna tip 500
- 1 kašičica soli
- 1/2 supene kašike šećera
- 1 kašika ulja
- 200 ml vode
Recept za slavski kolač:
Za slavski kolač prvo u posebnoj činiji razmutite kvasac i ostavite ga sa strane da se aktivira. U drugoj vangli prosejte brašno, a 3 kašike odvojite na stranu. U vanglu dodajte so, šećer, ulje, kvasac koji se rastopio, vodu i umesite testo.
Nakon toga, počnite da dodajete jednu po jednu od kašika brašna i premesite testo pa ga ostavite pokrivenog da naraste, oko 40 minuta. Premesite ga nakon toga i podelite na 3 dela od 50 g, jedan od 110 g i jedan od 430 g.
Premesite zatim testo u loptice. Deo od 110 g podelite na 3 dela i svaki premesite opet u loptice. Najveći deo testa isto premesite i formirajte loptu, a zatim sve ostavite da se odmori oko 10 minuta.
Podmažite kalup za pečenje i u njega stavite najveću loptu testa. Prekrijte folijom i ostavite da naraste. Od ostalih loptica možete da napravite pletenice kako biste ukrasili kolač. Ukrasite ga i ostavite da naraste još malo, pa ga premažite uljem i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Uživajte. Možda će vas zanimati i kako da slavski kolač ne popuca po površini.
Pročitajte i kako se pravi slavski kolač za mrsnu slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus