Sastojci:

  • 10 g kvasca
  • 1 kašike vode
  • 300 g belog brašna tip 500
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 supene kašike šećera
  • 1 kašika ulja
  • 200 ml vode

Recept za slavski kolač:

Za slavski kolač prvo u posebnoj činiji razmutite kvasac i ostavite ga sa strane da se aktivira. U drugoj vangli prosejte brašno, a 3 kašike odvojite na stranu. U vanglu dodajte so, šećer, ulje, kvasac koji se rastopio, vodu i umesite testo.

Nakon toga, počnite da dodajete jednu po jednu od kašika brašna i premesite testo pa ga ostavite pokrivenog da naraste, oko 40 minuta. Premesite ga nakon toga i podelite na 3 dela od 50 g, jedan od 110 g i jedan od 430 g.

Premesite zatim testo u loptice. Deo od 110 g podelite na 3 dela i svaki premesite opet u loptice. Najveći deo testa isto premesite i formirajte loptu, a zatim sve ostavite da se odmori oko 10 minuta.

Podmažite kalup za pečenje i u njega stavite najveću loptu testa. Prekrijte folijom i ostavite da naraste. Od ostalih loptica možete da napravite pletenice kako biste ukrasili kolač. Ukrasite ga i ostavite da naraste još malo, pa ga premažite uljem i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Uživajte. Možda će vas zanimati i kako da slavski kolač ne popuca po površini.

Pročitajte i kako se pravi slavski kolač za mrsnu slavu

BONUS VIDEO

PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac Kurir TV

StvarUkusa