Sastojci:
- 120 ml vode ili mleka
- 210 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- malo ulja
Pogledajte na videu kako se prave:
Recept za ukrase za slavske kolače:
Kako biste napravili ukrase za slavske kolače prvo u činiju sipajte vodu (ili mleko), ulje, so i brašno. Počnite da mešate prvo kašičicom, pa mesite rukom. Prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite 5 minuta. Zatim testo umotajte u najlonsku foliju i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon pola sata prebacite opet na pobrašnjenu površinu i istanjite ga oklagijom.
1. Reckastim sekačem za picu isecite tanke reckave trake, a zatim ih dijagonalno secite na kvadratiće. Svaki kvadratić oblikujte u list tako što ćete od jednog ugla da napravite peteljku, odnosno dršku, tako što ćete da ga suzite, a po sredini lista izvucite nožem glavnu i bočne linije, i dobili ste ukrasne listiće za pogaču.
2. Zatim, iz razvaljanog testa okruglim manjim čašama isecite 6 malih krugova. Uzmite kašičicu i svaki kružić na centimetar razmaka u krug razvlačite kašičicom. Potom uzmite čačkalicu, na nju nabodite kuglicu testa i oko nje umotavajte krugove koje ste napravili. Dobićete oblik ružice, koju možete da zabodete u pogaču.
3. Od ostatka razvučenog testa isecite još manje krugove, prečnika oko dva, dva i po centimetra, pomoću metalne modlice. Pravićete cvetiće i za svaki vam je potrebno 5 krugova. Kada izvučete kružiće, svaki ukrasite praveći minijaturne useke na jednom delu. Svaki kružić zatim savijte u donjem delu i počnite da ih spajate u oblik cvetića. U centar stavite kuglicu od testa.
4. Potom kalupom u obliku cvetova isecite iz razvaljanog testa cvetove. Svaku laticu zgnječite po ivici prstima i zatim ih stavite jednu preko druge, a u sam centar stavite kuglicu od testa. Dobićete takođe cvetove neobičnog oblika.
5. Razvaljano testo isecite na dve dugačke trake, pa ih secite dijagonalno. Svaki romboid izgužvajte poput lepeze, pa stisnite na dnu. Poređajte pet tako oblikovanih romboida i dobićete cvetove. Razvucite jednu trakcu testa, isecite joj rubove, pa je urolajte i ubacite u centar svakog cveta.
6. Većom okruglom modlom izvucite krugove. Isecite ih na četiri dela, pa svaki deo u obliku trougla sa dve strane ukrasite viljuškom, praveći useke. Poređajte trolugliće jedan ispod drugog da se preklapaju pa po sredini pređite nožem da se spoje. Urolajte, isecite na pola pa izvucite latice. Dobićete još jedan cvet. Na kraju sve cvetove i listove možete da spajate i kombinujete za pogaču.
Možete da ih pečete zajedno sa slavskim kolačem, nakon što ih premažete jajetom umućenim sa mlekom, ili ih belancem zalepite za pogaču 10-15 minuta pre kraja pečenja, ili ih možete peći u zasebnom plehu u rerni na 150 stepeni sa ventilatorom, 10-15 minuta. Možda ćete želeti da napravite i ukrase za slavski kolač brzo i jednostavno.
Pročitajte i koji ukras je obavezan
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Recept za najbolji kikiriki puter
Teleće pečenje sa šargarepom