Sastojci:
- 600 g belog brašna
- 20 g svžeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 400 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 1/2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Recept za jednostavan posni slavski kolač:
Kako biste napravili ovaj slavski kolač kvasac i šećer pomešajte sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna. Kada uskisne, zamesite testo, tako da ne bude jako tvrdo, ali i da se ne lepi za ruke. Dobro ga obradite i ostavite da se diže na toplom mestu oko 40 min.
Naraslo testo ponovo premesite, pa prebacite u odgovarajuću podmazanu činiju i pustite da se diže još 15 min. Kolač oblikujte tako što ćete od jednog dela testa da napravite pletenicu u krug, a u sredinu stavite jufke od preostalog testa. Pecite na 240 stepeni oko 50 do 60 min. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan i lep slavski kolač.
Pročitajte kako se pravi prelep ruža slavski kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
Belgijski vafli sa rumom koji donose sreću u novoj godini
Kako da napravite domaći posni namaz od leblebija i pečenih paprika
Korpice od pire krompira sa mlevenim mesom
Kordon blu kuglice za najlepši ručak