Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 2 jajeta + 1 belance
- 2 kašike jogurta
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 300 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 11 g suvog kvasca
- oko 40 g maslaca
- 750 g brašna
- 1 žumance + 1 kašika mleka za mazanje hleba
- 100 g susama za dekoraciju
Pogledajte kako se pravi:
Recept za slavski kolač:
Kako biste napravili ovaj slavski kolač napravite udubljenje u brašnu koje ste sipali u činiju i počnite da dodajete sastojke, jedan po jedan. Mešajte da se sjedine. Kada dobijete testo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i dobro izmesite. Napravite loptu od testa i premažite ga uljem, vratite u činiju, pokrijte i ostavite da se digne. Kada se digne izbacite ga na radnu površinu i isecite na komadiće.
Šest komadića treba da budu srednje veličine, tri velika i jedan mali. Od svakog komada oblikujte loptu. Pleh prečnika 28 cm obložite papirom za pečenje i ređajte kugle srednje veličine koje ste prethodno natopili u vodu pa u susam. Poređajte ih u krug. Tri velike kugle razvaljajte u palačinke, debljine 1 cm. Svaku premažite jajetom i ređajte jednu na drugu. Razvaljajte ih oklagijom na veličinu tepsije, pa isecite krug an osam trouglova. Svaki trougao savijte i spojite u širem delu, pa ubacujte između kugli u tepsiji.
Poslednju malu kuglu razvaljajte na pravougaonike i isecite na tri trake, pa upletite pletenicu, savijte je u oblik ruže i ubacite u centar pleha. Ostavite da se sve digne pa premažite jajima. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Premažite maslacem na kraju. Možda ćete želeti da napravite i prelep ruža slavski kolač.
Pročitajte kako se prave najlepši ukrasi za slavske kolače
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu