Sastojci:
- 350 g pšenice
- 350 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 1/2 kašičice vanilinog šećera
- muskatni oraščić
- 1/4 kašičice cimeta
Recept za najbolje slavsko žito:
Žito dobro očistite i isperite pod mlazom vode. Stavite ga u veću šerpu i ostavite da provri. Kad provri, pustiti da ključa par minuta, prospite vodu i sipajte svežu hladnu vodu, pa ponovite postupak. Ostaviti da opet provri, bacite vodu, sipajte opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uradite četiri puta.
Kada četvrti put voda prokuva, skinite šerpu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Nakon toga procedite žito i sačuvajte 200 ml tečnosti. Sameljite žito.
Pomešajte mleveno žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah. Ukoliko želite dodajte malo vode od kuvanja i još šećera. Servirajte i ukrasite komadima oraha ili drugim koštunjavim plodovima. Možda ćete želeti tradicionalni recept za slavsko žito.
Pročitajte i recept za najbolje slavsko žito za Svetu Petku
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu