Sastojci:
- 200 ml vode
- 1 kašika osveštane vode
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
Recept za slavski kolač:
Kako biste umesili slavski kolač prvo rastopite kvasac malo mlake vode i dodajte kašiku brašna. Ostaviti 5 min da se kvasac aktivira. Nakon toga sipajte u činiju, pa dodajte osveštanu vodu i ostatak vode, brašno, so i sve dobro izmešajte. Brašno sipajte postepeno, dok testo ne bude srednje tvrdo. Dobro ga izradite rukama, barem deset minuta. Testo vratite u činiju pa ga prekrijte najlonskom folijom i odozgo krpom. Ostavite da se diže oko 40 minuta na toplom mestu.
Kada testo naraste prebacite ga na pobrašnjenu površinu i odmah odvojite jedan deo za ukrase. Preostalo testo podelite na loptice, a veličina i broj loptica zavisi od toga kakav oblik pogače pravite. Loptice obradite rukama, pa ih opet umotajte u foliju i krpu i ostavite da narastu.
Za ukrase testo bi trebalo da bude malo tvrđe i elastičnije pa odvojenim komadima dodajte još brašna po potrebi. Umesite testo i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga možete da koristite za ukrase. Isecite ga na nekoliko komada, a potom svaki komad razvaljajte oklagijom na debljinu od desetak centimetara. Pravite oblike po želji. Možda će vas zanimati trikovi za pravljenje ukrasa za pogaču.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel
Recept za najbolje slavsko žito sa orasima
Kiflice sa kiselim kupusom za Aranđelovdan
Jednostavan i lep slavski kolač