Sastojci:
Za korpice:
- 125 g putera
- 1 jaje
- 70 g šećera
- 210 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 10 g vanilinog šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 200 g putera
- 150 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 10 g vanilinog šećera
Dodatno:
- 3-4 kašike gustog džema
- sok od pola limuna
Pogledajte kako se prave:
Recept za kolače korpice sa ružama:
Za ove sitne kolače prvo napravite testo. Mutite mikserom meki puter sa šećerom i vaniliim šećerom, dok ne dobije svetlu boju. Dodajte prstohvat soli i jedno jaje na sobnoj temperaturi i ponovo kratko umutite. Zatim dodajte sve brašno i prašak za pecivo i rukama umesite prhko testo. Ne treba ga dugo mesiti. Pripremite kalupe za korpe. Nema potrebe da ih podmazujete. Testo razvaljajte u "kobasicu", pa podelite na delove. Napunite kalupe testom, ravnomerno ga raspoređujući. Ne treba da bude previše tanko, jer će nakon pečenja biti veoma mekano i mrvljivo.
Donji deo pre pečenja izbodite viljuškom. Pecite korpice za pecivo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta dok ne porumene. Gotove korpe izvadite iz kalupa i ohladite. Za krem pomešajte mleko, šećer, vanilin šećer i jaje u šerpi. Dobro promešajte i stavite lonac na vatru. Mlečni sirup prokuvajte uz stalno mešanje, pa kuvajte 1 minut. Gotov sirup ohladite u loncu sa hladnom vodom.
Posebno dobro umutite meki puter. Mutite ga na dobroj brzini miksera oko 5 minuta. Obavezno dobro umutite puter. Ovo je veoma važno! Zatim dobro ohlađen sirup sipajte u umućen puter u porcijama, i svaki put dobro umutite krem mikserom. Obojite deo krema u zelenu boju, a drugi deo u roze. Pripremite džem. Prebacite krem u kese za ukrašavanje sa različitim mlaznicama. Stavite džem u ohlađene korpe pa ukrasite roze cvetovima i zelenim listićima. Možda ćete želeti da napravite i slavske snikers trougliće.
Pročitajte kako da napravite i korpice sa višnjama za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel
Recept za najbolje slavsko žito sa orasima
Kiflice sa kiselim kupusom za Aranđelovdan