Sastojci:
- 500 g pirinčanog brašna
- 300 ml tople vode
- kašičica svete vode
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
Recept za bezglutenski posni slavski kolač:
Za ovaj slavski kolač stavite brašno, šećer, so i suvi kvasac u posudu za mešanje. Napravite rupu u sredini i prvo dodajte svetu vodu, a zatim počnite da dodajete toplu vodu, radeći od sredine ka spolja. Mesite drugom rukom i dodajte brašno od spoljnih strana ka sredini. Nastavite da dodajete vodu dok testo ne počne da se spaja.
Koristite obe ruke i mesite testo dok ne postane glatko i mekano. Pobrašnite posudu za mešanje i vratite testo u nju. Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta na toplom mestu ili dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz posude za mešanje, ponovo ga zamesite. Pobrašnite posudu za mešanje i vratite testo u nju.
Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji još 30 minuta na toplom mestu ili dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz posude za mešanje, ponovo ga premesite na pobrašnjenom radnom stolu. Podelite ga na 2 dela iste veličine.
Oklagijom malo poravnajte jedan od delova, dovoljno da stane u duboki lonac za pečenje. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje i preko njega testo. Drugi deo testa podelite na veći i manji deo i malo razvaljajte oklagijom. Testo u posudi za pečenje premažite vodom pomoću četke za pecivo. Ovo će omogućiti da se preostali komadi testa zalepe zajedno.
Drugi, veći deo druge polovine testa stavite na testo u tepsiji i utisnite ga. Od ostatka testa napravite neke oblike ili pletenice i rasporedite svuda oko gornjeg testa dok ne popunite praznine. Ponovo premažite vodom. Ostavite da se odmori i diže 1 sat. Pecite u zagrejanoj rerni dok blago ne porumeni. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni slavski kolač koji mogu i početnici da naprave.
Pročitajte kako da napravite najlepši pleteni slavski kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel