Sastojci:
- 500 g pirinčanog brašna
- 300 ml tople vode
- kašičica svete vode
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
Recept za bezglutenski posni slavski kolač:
Za ovaj slavski kolač stavite brašno, šećer, so i suvi kvasac u posudu za mešanje. Napravite rupu u sredini i prvo dodajte svetu vodu, a zatim počnite da dodajete toplu vodu, radeći od sredine ka spolja. Mesite drugom rukom i dodajte brašno od spoljnih strana ka sredini. Nastavite da dodajete vodu dok testo ne počne da se spaja.
Koristite obe ruke i mesite testo dok ne postane glatko i mekano. Pobrašnite posudu za mešanje i vratite testo u nju. Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta na toplom mestu ili dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz posude za mešanje, ponovo ga zamesite. Pobrašnite posudu za mešanje i vratite testo u nju.
Pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji još 30 minuta na toplom mestu ili dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz posude za mešanje, ponovo ga premesite na pobrašnjenom radnom stolu. Podelite ga na 2 dela iste veličine.
Oklagijom malo poravnajte jedan od delova, dovoljno da stane u duboki lonac za pečenje. Na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje i preko njega testo. Drugi deo testa podelite na veći i manji deo i malo razvaljajte oklagijom. Testo u posudi za pečenje premažite vodom pomoću četke za pecivo. Ovo će omogućiti da se preostali komadi testa zalepe zajedno.
Drugi, veći deo druge polovine testa stavite na testo u tepsiji i utisnite ga. Od ostatka testa napravite neke oblike ili pletenice i rasporedite svuda oko gornjeg testa dok ne popunite praznine. Ponovo premažite vodom. Ostavite da se odmori i diže 1 sat. Pecite u zagrejanoj rerni dok blago ne porumeni. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni slavski kolač koji mogu i početnici da naprave.
Pročitajte kako da napravite najlepši pleteni slavski kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svečani rolat sa kačkavaljem i jajima
Kako da napravite domaće raviole
Najukusniji kuglof sa višnjama i čokoladom
Jednostavni slavski kolač
Recept za svinjski file sa brokolijem, šargarepom i jabukama