Sastojci:
- 400 ml kisele vode
- 600 g brašna
- 30 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 90 ml ulja
- 1 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Recept za najbrži posni slavski kolač:
Kako biste napravili ovaj slavski kolač, pomešajte kiselu vodu sa kvascem, brašnom i šećerom, kako bi se kvasac aktivirao. Zamesite testo tako da ne bude previše tvrdo, pa ga ostavite da se diže 45 minuta na toplom mestu. Kada testo poraste, ponovo ga premesite i oblikujte lopte ili pletenice, pa ih složite u kalup, obložen papirom za pečenje.
Kada tako oblikovano testo prebacite u kalup ostavite ga da se diže još 15 minuta, pa pecite na 230 stepeni do sat vremena. Trebalo bi da dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač iz kalupa pa prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi. Možda ćete želeti da napravite i slavski kolač sa suvim grožđem.
Pročitajte kako se pravi prelep ruža slavski kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda