Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • pola listra mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 125 g posnog margarina
  • 40 g kvasca

Sastojci za pravljenje ukrasa:

  • 200 - 250 g brašna
  • 100 ml vode

Sastojci za premazivanje:

  • 2 kašike brašna
  • 2 dl vode

Kako da umesite posnu slavsku pogaču

Slavski kolač je jedan od glavnih elemenata slave i svaka domaćica posebnu pažnju poklanja njegovom ukrašavanju, ali i samoj prtipremi. U jednoj posudi pomešajte brašno i so, a u drugoj kvasac, šećer i mlaku vodu. Margarin otopite. Kada se kvasac aktivira, zamesite testo uz dodavanje otopljenog margarina. Ostavite testo da odmara na sobnoj temperaturi. Nadošlo testo podeliti na 5 loptica (4 jednake i 1 malo veću) i ređati u dublju šerpu, u kojoj će se peći. Ukrasiti ukrasima koje ste napravili i premazati. Peći na 180 stepeni dok čačkalica ne izađe suva iz kolača.

Od sastojaka za premazivanje napravite smesu i zagrejte je na šporetu. Od sastojaka za ukrase napravite takođe smesu, razvaljajte oklagijom i oblikujte ukrase po želji.

Pročitajte i kako da dekorišete slavku trpezu

Bonus video

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea