Sastojci:
- 1 kg brašna
- pola listra mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 125 g posnog margarina
- 40 g kvasca
Sastojci za pravljenje ukrasa:
- 200 - 250 g brašna
- 100 ml vode
Sastojci za premazivanje:
- 2 kašike brašna
- 2 dl vode
Kako da umesite posnu slavsku pogaču
Slavski kolač je jedan od glavnih elemenata slave i svaka domaćica posebnu pažnju poklanja njegovom ukrašavanju, ali i samoj prtipremi. U jednoj posudi pomešajte brašno i so, a u drugoj kvasac, šećer i mlaku vodu. Margarin otopite. Kada se kvasac aktivira, zamesite testo uz dodavanje otopljenog margarina. Ostavite testo da odmara na sobnoj temperaturi. Nadošlo testo podeliti na 5 loptica (4 jednake i 1 malo veću) i ređati u dublju šerpu, u kojoj će se peći. Ukrasiti ukrasima koje ste napravili i premazati. Peći na 180 stepeni dok čačkalica ne izađe suva iz kolača.
Od sastojaka za premazivanje napravite smesu i zagrejte je na šporetu. Od sastojaka za ukrase napravite takođe smesu, razvaljajte oklagijom i oblikujte ukrase po želji.
Pročitajte i kako da dekorišete slavku trpezu
Bonus video
Sočna baklava sa orasima
Pileća supa sa domaćim rezancima
Tradicionalan recept za slavski kolač
Nemačka krompir salata sa kobasicama
Domaći mančmelou sa musom od maline u sredini