Kada ste sve pripremili od posluženja za slavu potrebno je obratiti pažnju i na postavku samog slavskog stola i njegovu dekoracijuIzbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise isključivo od vas. Da bi sve delovalo skladno prilagodite dekoraciju broju gostiju, izgledu i veličini prostorije. Za manje prostore najbolje je da sve bude jednostavno i jednobojno, a onda možete uneti neki detalj u boji. Za pak veće prostore možete pustiti mašti na volju. Ali evo o čemu treba da vodite računa kada je postavljanje stola u pitanju.

Jednobojan stolnjak lako možete razigrati tanjirima i salvetama u drugoj boji i tako oplemeniti prostor. Ali ukoliko je akcenat na stolnjaku koji je šareniji birajte onda svedenije tanjire i salvete, koji neće mnogo odudarati od ostatka stola. Dovoljno je odabrati dve do tri boje koje će se provlačiti vašom slavskom trpezom. Iskoristite salvete za dodatno ukrašavanje vašeg stola tako što ćete odabrati odgovarajuću boju i dezen koji će se uklopiti uz sve ostale već postavljene elemente. Ukoliko niste vešti u pravljenju figura od salveta, iskoristite mogućnost da je uvežete u “prsten”. Ali ako se niste pripremili za to, biće dovoljno jednostavno i uredno postaviti složenu salvetu pored tanjira. Takođe je potrebno uskladiti i dezen tanjira s ostatkom stola, mada to ne mora da predstavlja specijalan zadatak. 

U sredini stola se obično stavljaju tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru.

Iako se ne razmišlja mnogo o escajgu, on može biti vrlo dekorativan, kreativan, elegantan, jednostavan ili kakav god poželite. Dizajn kašika, viljušaka i noževa može biti jedina okosnica pri postavljanju stola za slavu. Čak i kada su svi drugi detalji izostavljeni, postići ćete utisak stila odabirom lepog i neuobičajenog escajga. Domaćice koje su romantičnog raspoloženja, klasičan pribor mogu povezati nekom ukrasnom trakom ili mašnom u boji.

Odabir čaša zavisiće od vrste pića koje ćete služiti. Ovde se možete poigrati sa kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih. 

Činije i ovali iznose se na sto kada svi sednu, ali upravo iz tog razloga se na njih obraća najveća pažnja. Potrebno je imati na umu da bi činije i poslužavnici, na kojima ćete iznositi hranu, trebalo da budu istog dizajna i boje, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE