Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, i čoveku koji se izborio za autokefalnost srpske crkve.
Danas praznuju i škole širom Srbije, a svima je dobro poznata i izreka “Sveti Sava- školska slava”.
Najveći srpski svetitelj svojim je delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.
Naime, iz zahvalnosti najvećem svetitelju koji je omogućio da uopšte imamo hleb na stolu, domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece. Prema jednoj legendi o Svetom Savi i jednoj anegdoti iz njegovog života nastao je ovaj običaj.
Legenda kaže da je u jednom trenutku Sveti Sava bio spreman da se sprijatelji sa samim đavolom, samo da bismo mi danas svakog dana na stolu imali svež hleb.
Recept za perece
- 250 g margarina
- kockica svežeg kvasca
- 1 kg brašna
- 4 šoljice mleka
- kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 4 žumanceta
Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem