Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodno verovanje: Zbog čega se na Savindan mese perece (RECEPT)

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Stari narodni običaj nalaže da se za dan Svetog Save mese perece.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, i čoveku koji se izborio za autokefalnost srpske crkve.

Danas praznuju i škole širom Srbije, a svima je dobro poznata i izreka “Sveti Sava- školska slava”.

Najveći srpski svetitelj svojim je delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.

Naime, iz zahvalnosti najvećem svetitelju koji je omogućio da uopšte imamo hleb na stolu, domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece. Prema jednoj legendi o Svetom Savi i jednoj anegdoti iz njegovog života nastao je ovaj običaj.

Legenda kaže da je u jednom trenutku Sveti Sava bio spreman da se sprijatelji sa samim đavolom, samo da bismo mi danas svakog dana na stolu imali svež hleb.

Recept za perece

- 250 g margarina

- kockica svežeg kvasca

- 1 kg brašna

- 4 šoljice mleka

- kašika šećera

- 3 kašičice soli

- 4 žumanceta

- 2 belanceta

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti