Ćufteod mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice biće pikantan obrok za sve gurmane. Možda će vam se dopasti i ćufte punjene sirom. Ćufte od mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice predstavljaju odličan spoj slanog i slatkog, a od brusnice se stvori karmelizovani sos. Evo kako se prave ćufte od mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice!
Sastojci:
- 900 g mlevene govedine
- 900 g mlevene svinjetine
- 2 velika jajeta
- 130 g suvih hlebnih mrvica
- 3 kašike sušenog mlevenog luka
- 1-1/2 kašičice soli, podeljeno
- 1 kašičica bibera, podeljena
- 250 g kuvanog i ohlađenog pirinča
- 3 kašike putera
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 250 ml goveđeg bujona
- 400 g džema od brusnica od celih bobica
Recept za Ćufte od mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice:
Zagrejte rernu i pomešajte meso i jaja:
Za ćufte od mešanog mesa u sosu od brusnice prvo zagrejte rernu na 220°. U velikoj činiji pomešajte mlevenu govedinu, svinjetinu, jaja, mrvice hleba, crni luk, 1 kašičicu soli, 1/2 kašičice bibera i kuvani pirinač; lagano ali temeljno mešajte. Oblikujte u 30 loptica.
Pecite ćufte:
Stavite ćufte na podmazanu tepsiju. Pecite dok ne porumene, 15-20 minuta. Izvadite iz rerne i smanjite temperaturu na 180°.
Ubacite puter i brašno:
Za ćufte takođe u tiganju istopite puter na srednje jakoj vatri. Umešajte brašno i preostalu so i biber dok se ne pomešaju; kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 1-2 minuta.
Umešajte bujon i sos od brusnice:
Postepeno umutite i bujon. Dovedite do ključanja, stalno mešajući; kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, 1-2 minuta. Dodajte sos od brusnice, mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte ćufte u tiganj; promešajti da se premažu sosom. Pržite u tiganjuoko 45 minuta, mešajući. Uživajte u ćuftama od mešanog mesa u pirinču i sosu od brusnice!
Pročitajte kako se prave ĆUFTE OD HLEBA U PARADAJZ SOSU
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus