Svečani ćurećirolatsa začinskim biljem je mešavina belog luka i bilja, pa ne samo da sadrži različite ukuse, već kada se iseče, zaista izgleda dostojno slavskog stola i svake svečanosti. Možda će vam se dopasti i pikantna pohovana piletina od 5 sastojaka. Svečani ćureći rolat sa začinskim biljem pravi se na ovaj način!
Sastojci:
- 2 ćureća filea, bez kostiju i kože
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 4 kašike maslaca
- 125 g prezle
- 30 g listova majčine dušice
- 3 kašike žalfije
- 250 g listova peršuna
- 6 čenova belog luka
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 30 g ulja
Pripremite ćureće filete:
Za svečani ćureći rolat sa začinskim biljem ćureće filete isecite na pola, pazeći da se ne preseku do kraja. Stavite komad plastične folije preko jednog otvorenog fileta i istucajte u pravougaonik. Začinite solju i biberom. Ponovite sa drugim filetom. Potrudite se da bude ujednačeno u debljini, to će olakšati valjanje.
U rastopljene prezle ubacite začine:
Rastopite puter u velikom tiganju, dodajte prezle i pržite do zlatno braon boje. Prebacite u čoper, pa dodajte majčinu dušicu, žalfiju, peršun i beli luk i mešajte dok se sitno ne iseckaju. Začinite fil za ćureći rolat alevom paprikom, solju i biberom.
Rolajte i punite filee:
Osušite ćureće filee, ravnomerno pospite polovinu mešavine belog luka i začinskog bilja i počnite da umotavate čvrsto. Pričvrstite rolnu kuhinjskim kanapom. Ponovite sa drugim ćurećim fileom.
Pecite rolade:
Rolade natrljajte uljem i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 190° oko 1 sat. Ostavite da se ohladi 20 minuta pre sečenja. Uživajte u ćurećem rolatu sa začinskim biljem!
Pročitajte kako da napravite ITALIJANSKI RECEPT ZA PILEĆE BELO MESO
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća