Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a tu se uglavnom vrte ista jela. Ideja nikad dosta, pa vam zato predlažemo sjajan turski recept za meso sa povrćem zapečeno sa bešamel sosom i sirom. Vrlo je jednostavno za pripremu, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • 650 g goveđeg mesa
  • 50 ml ulja
  • 2 crna luka
  • 2 crvene paprike
  • 3-4 zelene paprike
  • 500 g pečuraka
  • 3 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • 1/2 čaše vode
  • Za bešamel sos:
  • 1 i po kašike putera
  • 1 i po kašike brašna
  • 2 šolje mleka
  • Još:
  • 1 šolja rendanog tvrdog sira

Turski recept za meso sa povrćem zapečeno sa bešamel sosom i sirom:

12:17
Korak 1

Skuvajte meso 

Meso isecite na manje kockice, pa stavite u šerpu. Sipajte vrelu vodu dok ne pokrijte meso, a onda poklopite (ali ne skroz) i kuvajte dok sva voda ne ispari. 

12:18
Korak 2

Dodajte ostale sastojke u meso 

Zatim u meso dodajte seckani crni luk, lovorov list i sipajte ulje, pa promešajte. Pržite dok luk ne omekša, pa dodajte seckani beli luk, kao i paprike. Sve lepo promešajte. Pržite dok paprike ne omekšaju. Zatim dodajte paradajz pastu, posolite, pobiberite, pospite ljutom crvenom paprikom i promešajte. Smanjite vatru i pržite još par minuta, pa dodajte seckane pečurke. Posle 5 minuta sipajte čašu vrele vode i promešajte. Poklopite i dinstajte još 7-8 minuta. Nakon toga izvadite lovorov list i ostavite meso sa strane.

12:18
Korak 3

Napravite bešamel sos

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Neprestano mešajte, a onda sipajte mleko i dobro sjedinite. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a na kraju posolite i pobiberite. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraščića i promešajte. 

12:18
Korak 4

Ispecite meso

Možete da sipate smesu od mesa i povrća u manje posude, a možete da sipate i u veću tepsiju. Preko sipajte bešamel sos, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Sjajan trik za meso

BONUS VIDEO: 

Zapečena boranija sa slaninom Milica Radović

(StvarUkusa/S.B.)