Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a tu se uglavnom vrte ista jela. Ideja nikad dosta, pa vam zato predlažemo sjajan turski recept za meso sa povrćem zapečeno sa bešamel sosom i sirom. Vrlo je jednostavno za pripremu, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 650 g goveđeg mesa
- 50 ml ulja
- 2 crna luka
- 2 crvene paprike
- 3-4 zelene paprike
- 500 g pečuraka
- 3 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice ljute paprike
- 1/2 čaše vode
- Za bešamel sos:
- 1 i po kašike putera
- 1 i po kašike brašna
- 2 šolje mleka
- Još:
- 1 šolja rendanog tvrdog sira
Turski recept za meso sa povrćem zapečeno sa bešamel sosom i sirom:
Skuvajte meso
Meso isecite na manje kockice, pa stavite u šerpu. Sipajte vrelu vodu dok ne pokrijte meso, a onda poklopite (ali ne skroz) i kuvajte dok sva voda ne ispari.
Dodajte ostale sastojke u meso
Zatim u meso dodajte seckani crni luk, lovorov list i sipajte ulje, pa promešajte. Pržite dok luk ne omekša, pa dodajte seckani beli luk, kao i paprike. Sve lepo promešajte. Pržite dok paprike ne omekšaju. Zatim dodajte paradajz pastu, posolite, pobiberite, pospite ljutom crvenom paprikom i promešajte. Smanjite vatru i pržite još par minuta, pa dodajte seckane pečurke. Posle 5 minuta sipajte čašu vrele vode i promešajte. Poklopite i dinstajte još 7-8 minuta. Nakon toga izvadite lovorov list i ostavite meso sa strane.
Napravite bešamel sos
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Neprestano mešajte, a onda sipajte mleko i dobro sjedinite. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a na kraju posolite i pobiberite. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraščića i promešajte.
Ispecite meso
Možete da sipate smesu od mesa i povrća u manje posude, a možete da sipate i u veću tepsiju. Preko sipajte bešamel sos, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Sjajan trik za meso
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus