Za uskršnji ručak se obično priprema jagenjtina, a kao prilog se služi krompir. Nju možete da pripremite na razne načine, a isprobajte i recept za kaftan jagnjetinu. Pravi se tako što komad mesa umotate u testo i tako pečete, a u tom procesu testo će upiti sokove koje meso pusti i biće nevervatno ukusno i hrskavo, a istovremeno i meko.
- Sastojci:
- 1,1 kg brašna
- 500 ml mlake vode
- so
- 2,2 kg jagnjeće plećke
- puter
Priprema:
Jagnjetinu zasecite u obliku kvadrata, pa je dobro posolite i ostavite preko noći. Sutradan meso operite, pa dobro osušite čistim krpama. Brašno malo posolite, pa sipajte vodu i umesite testo. Ono treba da bude tvrđe. Ako je potrebno dodajte još vode, ali ne preterujte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u veći krug, sredinu slobodno ostavite deblju, a krajeve razvucite. Meso premažite puterom u debelom sloju i stavite ga na sredinu kruga. Prebacite jedan deo testa preko mesa i premažite debelim slojem putera. Tako radite dok ne obmotate celo meso testom. Vatrostalnu posudu dobro premažite puterom i stavite meso u testu unutra. Vreme pečenja zavisi od toga koliko kg ima meso, ali potrebno je 45 minuta po kg, pa izračunajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 45 minuta izvadite i prelijte vrelom vodom, pokrijte mokrim pek papirom, pa vratite u rernu. Pecite još 2 sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem