Piletinasa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom pravi se od komada pilećeg mesa, koji se peku u rerni na plehu. Možda će vas zanimati i začinjena piletina sa krompirom i salatom. Ovaj recept sa čilijem i kokosom podrazumeva da izdvojite vreme kako biste dobili savršeno aromatičan ručak. Evo kako da napravite piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom!

Sastojci:

  • 4 čena belog luka, narezana
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 4 kašike tamnog soja sosa
  • 1 kašičica mlevene kurkume
  • 2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1-2 kašičice pahuljica ljute papričice
  • 1 stabljika limunske trave, uklonjeni spoljni slojevi, koren isečen i stabljika tanko isečena
  • 2 kašike ulja
  • 200 ml punomasnog kokosovog mleka
  • 1 kg pilećih bataka250 g pečenog kikirikija
  • 2 limete
  • 2 mlada luka, isečena
  • 2 crvene ljute papričice, tanko narezane
  • Veza korijandera, listovi grubo iseckani

Recept za piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom

12:03
Korak 1

Napravite čili pastu

Da biste napravili piletinu sakikirikijem, ljutompapričicom i kokosom u procesoru za hranu ili blenderu izmiksirajte beli luk, pola šećera i pola soja sosa sa mlevenom kurkumom i korijanderom, pahuljicama ljute papričice, limunskom travom, uljem i polovinom kokosovog mleka da dobijete glatku pastu.

12:09
Korak 2

Marinirajte piletinu

Pomešajte mešavinu kokosovog mleka sa piletinom, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, ali što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.

12:10
Korak 3

Zagrejte rernu

U procesoru za hranu/blenderu umutite polovinu kikirikija zajedno sa preostalim šećerom, soja sosom i kokosovim mlekom i sokom od 1 limuna. Stavite na jednu stranu. Zagrejte rernu na 200°C. Piletinu i višak marinade poređajte na pleh zajedno sa mladim lukom.

12:10
Korak 4

Prelijte sosom

Pecite 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od kokosa i kikirikija, a zatim pospite preostalim kikirikijem (ili poslužite uz njegapojedinačno), svežim ljutim papričicama i seckanim korijanderom. Preostalu limetu isecite na kriške za ceđenje preko piletine. Uživajte u piletini sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom.

Pročitajte kako se pravi piletina po receptu iz Provanse

BONUS VIDEO:

Kako se sprema rolovana piletina? Kurir

StvarUkusa/L.S.