Piletinasa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom pravi se od komada pilećeg mesa, koji se peku u rerni na plehu. Možda će vas zanimati i začinjena piletina sa krompirom i salatom. Ovaj recept sa čilijem i kokosom podrazumeva da izdvojite vreme kako biste dobili savršeno aromatičan ručak. Evo kako da napravite piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom!
Sastojci:
- 4 čena belog luka, narezana
- 2 kašike smeđeg šećera
- 4 kašike tamnog soja sosa
- 1 kašičica mlevene kurkume
- 2 kašičice mlevenog korijandera
- 1-2 kašičice pahuljica ljute papričice
- 1 stabljika limunske trave, uklonjeni spoljni slojevi, koren isečen i stabljika tanko isečena
- 2 kašike ulja
- 200 ml punomasnog kokosovog mleka
- 1 kg pilećih bataka250 g pečenog kikirikija
- 2 limete
- 2 mlada luka, isečena
- 2 crvene ljute papričice, tanko narezane
- Veza korijandera, listovi grubo iseckani
Recept za piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom
Napravite čili pastu
Da biste napravili piletinu sakikirikijem, ljutompapričicom i kokosom u procesoru za hranu ili blenderu izmiksirajte beli luk, pola šećera i pola soja sosa sa mlevenom kurkumom i korijanderom, pahuljicama ljute papričice, limunskom travom, uljem i polovinom kokosovog mleka da dobijete glatku pastu.
Marinirajte piletinu
Pomešajte mešavinu kokosovog mleka sa piletinom, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, ali što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.
Zagrejte rernu
U procesoru za hranu/blenderu umutite polovinu kikirikija zajedno sa preostalim šećerom, soja sosom i kokosovim mlekom i sokom od 1 limuna. Stavite na jednu stranu. Zagrejte rernu na 200°C. Piletinu i višak marinade poređajte na pleh zajedno sa mladim lukom.
Prelijte sosom
Pecite 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od kokosa i kikirikija, a zatim pospite preostalim kikirikijem (ili poslužite uz njegapojedinačno), svežim ljutim papričicama i seckanim korijanderom. Preostalu limetu isecite na kriške za ceđenje preko piletine. Uživajte u piletini sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom.
Pročitajte kako se pravi piletina po receptu iz Provanse
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus