Teleći ragu (Blanquette de veau) je poznato francusko jelo koje se služi sa pirinčem. Može da se pravi i od ribe, ali ovako je najpoznatiji. Ovaj recept konkretno sadrži i šargarepu koje u originalnom receptu nema, tako da ako želite možete da je izbacite. Bitno je da se meso, a uglavnom je u pitanju teletina, kuva na niskoj temepraturi i da ne bude prepečeno i puter ne sme da zagori. Dugo kuvanje čini meso baš mekanim, toliko da se topi u ustima.
Sastojci:
1,3 kg teletine
200 g slanine
3 čena belog luka
400 g pečuraka
2 crna luka
8 karanfilića
1 praziluk
2 šargarepe
160 g putera
200 ml belog vina
600 ml vode
1 kašičica timijana
2 lovorova lista
3 kašike brašna
150 ml pavlake za kuvanje
peršun
Priprema:
Meso isecite na kockice i stavite u vodu. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa posle 2 minuta izvadite. U tiganju otopite puter (50 g), pa dodajte seckanu slaninu i cele čenove belog luka. Pre nego što dodate beli luk nožem ga malo spljoštite. Kada se malo proprži dodajte meso i ostavite tako nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. U luk zabodite karanfiliće (u svaki po 4 komada), praziluk isecite na krupnije komade, a šargarepu sitnije. Dodaje ceo crni luk i sipajte vino i vodu. Dodajte i praziluk i lovorov list, pa kuvajte na niskoj temepraturi, poklopljeno, oko 60 minuta. Izvadite luk i lovorov list, pa napunite šolju tečnošću u kojoj se kuvalo meso. Posolite i pobiberite, pa dodajte šargarepu i seckante pečurke koje ste prethodno propžili na puteru (50 g). Poklopite i krčkajte još pola sata. U tiganju istopite puter (60 g) i dodajte brašno, pa mešajte da razbijete sve grudvice. Sipajte tečnost iz šolje (u kojoj se kuvalo meso), pa promešajte. Kada se zgusne dodajte pavlaku i opet promešajte. Sipajte u meso i promešajte, pa poklopite i kuvajte još 10 minuta. Pospite seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom