Teleći ragu (Blanquette de veau) je poznato francusko jelo koje se služi sa pirinčem. Može da se pravi i od ribe, ali ovako je najpoznatiji. Ovaj recept konkretno sadrži i šargarepu koje u originalnom receptu nema, tako da ako želite možete da je izbacite. Bitno je da se meso, a uglavnom je u pitanju teletina, kuva na niskoj temepraturi i da ne bude prepečeno i puter ne sme da zagori. Dugo kuvanje čini meso baš mekanim, toliko da se topi u ustima. 

Sastojci:
1,3 kg teletine
200 g slanine 
3 čena belog luka 
400 g pečuraka 
2 crna luka 
8 karanfilića 
1 praziluk 
2 šargarepe 
160 g putera 
200 ml belog vina 
600 ml vode 
1 kašičica timijana 
2 lovorova lista 
3 kašike brašna 
150 ml pavlake za kuvanje
peršun

Priprema:
Meso isecite na kockice i stavite u vodu. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa posle 2 minuta izvadite. U tiganju otopite puter (50 g), pa dodajte seckanu slaninu i cele čenove belog luka. Pre nego što dodate beli luk nožem ga malo spljoštite. Kada se malo proprži dodajte meso i ostavite tako nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. U luk zabodite karanfiliće (u svaki po 4 komada), praziluk isecite na krupnije komade, a šargarepu sitnije. Dodaje ceo crni luk i sipajte vino i vodu. Dodajte i praziluk i lovorov list, pa kuvajte na niskoj temepraturi, poklopljeno, oko 60 minuta. Izvadite luk i lovorov list, pa napunite šolju tečnošću u kojoj se kuvalo meso. Posolite i pobiberite, pa dodajte šargarepu i seckante pečurke koje ste prethodno propžili na puteru (50 g). Poklopite i krčkajte još pola sata. U tiganju istopite puter (60 g) i dodajte brašno, pa mešajte da razbijete sve grudvice. Sipajte tečnost iz šolje (u kojoj se kuvalo meso), pa promešajte. Kada se zgusne dodajte pavlaku i opet promešajte. Sipajte u meso i promešajte, pa poklopite i kuvajte još 10 minuta. Pospite seckanim peršunom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE