Francuski obrok koji se bazira na povrću - sočan je, ukusan i jako lak za pravljenje!

Uz sve to je izuzetno zdrav, a mogu ga jesti i osobe na postu i vegetarijanci.

Ukoliko želite da svom organizmu podarite obrok pun vitamina i minerala, da pročistite digestivni trak i napravite pauzu od teške masne hrane onda definitivno pogledajte recept sa uputstvom i saznajte kako se sprema ratatuj!

Sastojci:

Za sos:

1 crni luk

800g paradajz sosa

1 kašičica mešanih začina Provanse (ako nemate njih, možete upotrebiti neki drugi francuski začin)

so

biber

6 svežih listova bosiljka

Seckano povrće:

2 žute tikvice

2 zelene tikvice,

2 patlidžana,

6 paradajza.

2 šargarepe

2 celera

1 žuta i 1 crvena paprika babura

2 čili papričice

2 čena belog luka

1 kašika putera i maslinovog ulja

* Svo povrće iseckajte na što tanje kolutove.

Začinski preliv: 2 kašike ulja, 1 kašičica isitnjenog belog luka, 1 kašičica iseckanih listova majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Ispecite paprike, ostavite ih da se napare 15min kako bi se lakše oljuštile. Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk iseckajte na sitne kockice; beli luk i listove majčine dušice što sitnije; a obe vrste tikvice, patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine). Pečene paprike ogulite, očistite od semenki i iseckajte na kockice.

Na vrelom maslinovom ulju i istopljenom puteru 10min dinstajte luk, šargarepu i celer, pobiberite i dodajte beli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mešavinom začina iz Provanse. Kuvajte sve zajedno još 20ak min.

Ubacite sos u blender, dodajte sveže listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu masu. Vratite smesu nazad u tiganj. Preko poređajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte mešavinom maslinovog ulja, belog luka i isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče 3 sata na 140°. Skinite foliju, pa pre serviranja vratite da se zapeče 45min na 180°. Pospite svežim bosiljkom i poslužite.

Ratatuj obično ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hlebom. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: mogujatosama.rs