Paelja je jedno od najpoznatijih tradicionalnih španskih jela, koje se rado jede u celom svet. Nastala je početkom 19. veka, a iako se originalni recept menjao vremenom, suština je ostala ista. Pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa, kobasice ili morskih plodova.

Paelja s piletinom je najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju, a malo podseća na naš pilav.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 2 glavice luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 crevene paprike
  • 200 g graška
  • 300 g pirinča
  • 1 l pilećeg bujona
  • 1 kašika šafrana
  • 1 kašičica začinske paprike
  • so, biber

Priprema:

U većem tiganju zagrejte malo ulja i propržite piletinu iseckanu na kocke, tako da dobije rumenu boju. Kada je gotova, izvadite je sa strane. U istom tiganju propržite sitno naseckan crni i beli luk. Nakon par minuta prženja luka dodajte naseckanu papriku, a potom sipajte grašak i promešajte. Dodajte šafran i začinsku papriku, so i biber, promešajte, a onda odmah sipajte pirinač i kratko propržite, tako da pirinač krene da upija masnoću. Nalijte bujonom i ostavite da se krčka desetak minuta, uz stalno mešanje kako se pirinač ne bi zalepio. Vratite i piletinu u tiganj, promešajte sve i dolijte vode, ukoliko ima potrebe, pa krčakajte paelju dokle god pirinač ne bude kuvan i dok višak tečnosti ne ispari.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE