Piletina i krompir su svima omiljeni i samim tim su i savršen izbor za ručak. Batake i krompir napravite na grčki način, tako što ćete ih lagano peći u bujonu, limunovom soku i začinima. Meso će biti neverovatno sočno i lepiće se za prste, a krompir će biti hrskav. Dok se peče, meso će pustiti sokove kojima treba da prelijte gotovo jelo jer će tako biti još ukusnije.
Pročitajte i kako se sprema bujon.
Sastojci:
- 1,8 kg bataka (sa kostima)
- 3 krompira
- 1/2 šolje limunovog soka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 6 čenova belog luka
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika soli
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- 1 kašičica bibera
- 1 prstohvat tucane paprike
- 1 šolja pilećeg bujona
Priprema:
Stavite piletinu i krompir u nauljenu tepsiju. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, mleveni beli luk, sušeni origano, so, ruzmarin, biber i tucanu papriku. Dobro rukama promešajte da meso i krompir upiju sve sastojke. Sipajte preko i bujon (2/3 šolje). Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Okrenite meso i krompir i pecite sve dok piletina ne bude gotovo, znači još nekih 25 minuta. Izvadite meso i prebacite na tanjir, a krompir ostavite u tepsiji. Uključite rernu na najjaču temperaturu i pecite krompir dok ne postane hrskav, još nekih 3 minuta. Stavite krompir u tanjir sa piletinom. U tepsiju sipajte preostali bujon i lepo promešajte. Procedite preliv i sipajte preko krompira i piletine. Pospite svežim origanom ako želite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom