Piletina i krompir su svima omiljeni i samim tim su i savršen izbor za ručak. Batake i krompir napravite na grčki način, tako što ćete ih  lagano peći u bujonu, limunovom soku i začinima. Meso će biti neverovatno sočno i lepiće se za prste, a krompir će biti hrskav. Dok se peče, meso će pustiti sokove kojima treba da prelijte gotovo jelo jer će tako biti još ukusnije. 

Pročitajte i kako se sprema bujon

Sastojci:

  • 1,8 kg bataka (sa kostima) 
  • 3 krompira
  • 1/2 šolje limunovog soka
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 6 čenova belog luka
  • 1 kašika sušenog origana
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • 1 kašičica bibera
  • 1 prstohvat tucane paprike
  • 1 šolja pilećeg bujona

Priprema:

Stavite piletinu i krompir u nauljenu tepsiju. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, mleveni beli luk, sušeni origano, so, ruzmarin, biber i tucanu papriku. Dobro rukama promešajte da meso i krompir upiju sve sastojke. Sipajte preko i bujon (2/3 šolje). Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Okrenite meso i krompir i pecite sve dok piletina ne bude gotovo, znači još nekih 25 minuta. Izvadite meso i prebacite na tanjir, a krompir ostavite u tepsiji. Uključite rernu na najjaču temperaturu i pecite krompir dok ne postane hrskav, još nekih 3 minuta. Stavite krompir u tanjir sa piletinom. U tepsiju sipajte preostali bujon i lepo promešajte. Procedite preliv i sipajte preko krompira i piletine. Pospite svežim origanom ako želite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE