Paša lokum i sultan rolnice kako ih mnogi zovu, je turski kolač sa kokosom koji je vrlo jednostavan za pripremu. Uglavnom se pravi sa belim filom, ali u ovaj recept se dodaju maline, što ga čini idealnom letnjom poslasticom.
Najbolje je da ovaj kolač napravite dan ranije, jer ukus bude drugačiji kada je tek pripremljen i kada odstoji u frižideru. Priprema ne oduzima previše vremena, jedino što vam je potrebno strpljenje da sačekate da se ohladi.
Sastojci:
Za fil:
- 1,5 l mleka
- 80 g šećera
- 180 g brašna
- 50 g gustina
- 100 g putera
- 5 ml ekstrakta vanile
Za sos od malina:
- 150 g malina
- 150 g šećera u prahu
- 10 g želatina
I još:
- 250 g kokosovog brašna
Priprema:
U pleh za pečenje pospite kokosovo brašno i ravnomerno rasporedite. U dublju šerpu sipajte brašno, gustin i šećer, a na kraju ulijte mleko. Sve dobro izmešajte tako da nema grudvica, pa zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada smesa počne da se zgušnjava, dodajte puter i ekstrakt vanile. Kuvajte još nekih 5 minuta, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sipajte u pleh preko kokosa i lepo poravnajte špatulom. Maline sameljite u blenderu tako da dobijete kašu i pomešajte ih sa šećerom u prahu. Želatin rastvorite prema uputstvu na kesici, pa kada nabubri dodajte i njega. Sos rasporedite ravnomerno preko fila. Ostavite u frižideru na sat vremena da se stegne. Nakon toga oštrim nožem isecite na jednake pravougaonike dužine oko 10 cm. Svaki pažljivo zarolajte i ređajte na tacnu. Po želji ih ukrasite sa nekoliko svežih malina.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem