Iskoristite sezonu plavog patlidžana i paradajza i napravite ovo jednostavno jelo bez previše muke. Lažna musaka od povrća i bez mesa je lagano letnje jelo, koće je zdravo, a dugo će vas držati sitima. Sprema se lako i bez ustručavanja ovaj specijalitet možete izneti i pred najveće gurmane.
Pre nego što pripremite musaku, patlidžan ostavite da pusti vodu i kratko ga ispecite u tiganju. Na taj način neće biti gorak kada ga zapečete.
Sastojci:
- 1 srednji patlidžan
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 manji luk
- 4 srednja paradajza
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašike prezli
- so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Patlidžan isecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ocedite vipak tečnosti koji je pustio. Zagrejte 3 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Patlidžan ispecite sa svake strane po nekoliko sekudni tek da uhvati koricu. Na dno vatrostalne činije poređajte patlidžan, preko stavite paradajz isečen na kolutove, a zatim nekoliko kriški luka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Sve prelijte sirćetom. U maloj činiji pomešajte prezle i preostalo maslinovo ulje. Začinite solju i biberom, pa pelijte ravnomerno preko povrća. Pecite 25 do 30 minuta u zagrejanoj rerni, dok ne dobijete lepu zapečenu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem