Sastojci

Za pirinač:

  • 150 g pirinča Arborio 
  • 500 ml mleka
  • 2 kašike šećera 
  • Narendana korica 1 pomorandže
  • Narendana korica 1 limuna
  • prstohvat soli

Za testo:

  • 2 jajeta (odvojiti belanca i žumanca)
  • 40 g putera 
  • 100 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 60 g šećera (30 g + 30 g) 
  • ulje za prženje
  • šećer po potrebi

Priprema:

Ovi uštipci od pirinča su savršen spoj jednostavnih sastojaka i neodoljivog ukusa. Spolja su hrskavi, a iznutra mekani i lagani, sa finom aromom narandže i limuna. Idealan su izbor za doručak, užinu ili desert, posebno uz šolju kafe ili čaja.

Savet:

Ostavite skuvan pirinač da se potpuno ohladi pre nego što ga pomešate s ostalim sastojcima – tako će testo imati pravu konzistenciju i uštipci će biti lagani i vazdušasti.

U šerpu sipajte mleko, dodajte so, narendanu koricu limuna i pomorandže. Zagrejte do ključanja, pa dodajte pirinač. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz često mešanje, oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. Ostavite da se ohladi.

U većoj činiji umutite belanca sa 30 g šećera mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj činiji pomešajte ohlađeni pirinač, žumanca, omekšali puter i preostalih 30 g šećera. Mešajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Postepeno dodajte umućena belanca, lagano ih umešavajući odozdo nagore, kako bi smesa ostala vazdušasta.

U dublju šerpu sipajte ulje i zagrejte ga. Kašikom za sladoled vadite smesu, puneći je do pola. Pržite uštipke oko 5 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja, a zatim ih uvaljajte u šećer.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Mini krofne Izvor: Mini krofne