Sastojci:
- 2 1/2 kašičice instant suvog kvasca
- 120 ml tople vode
- 60 g šećera
- 120 ml mleka sa 20 ml slatke pavlake
- 1/2 kašičice soli
- 60 g biljnog margarina
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 700 g brašna
- ulje za podmazivanje
Za glazuru:
- 2 kašike otopljenog putera
- 340 g šećera u prahu
- 1 prstohvat soli
- 2 kašičice mleka
- 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 2 do 4 kašičice vode
Recept za vazdušaste krofne:
Kako biste napravili krofne, u posudi pomešajte kvasac, vodu, šećer, mešavinu mleka i slatke pavlake, so, so, jaja i vanilin ekstrakt. Počnite sa 470 g brašna i mutite kukom za testo na maloj brzini dok se dobro ne izmeša. Postepeno dodajte preostalo brašno, dok se ne formira glatko testo. Testo treba da bude vlažno, a da se ne lepi za prste ili ivice posude. Prebacite testo u blago podmazanu posudu, prekrijte plastičnom folijom ili čistom krpom i ostavite da se diže 1 1/2 sat.
Razvaljajte testo na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od 6 cm. Isecite 12 krofni čašom za piće ili okruglim sekačem za kolače, ponovo razvaljajte testo po potrebi. Ostavite isečene krofne da narastu još 30 minuta.
Zagrejte air fryer na 176 stepeni C. Stavite 3-4 krofne u korpu za air fryer, pazeći da se ne dodiruju. Lagano ih poprskajte uljem i pržite dok ne porumene, oko 4 minuta, okrećući na pola prženja.
Prebacite krofne na rešetku sa papirnim ubrusima ispod. Ostavite da se ohlade 1-2 minuta. Napravite glazuru i umočite vrh svake krofne u glazuru i vratite je na rešetku. Ostavite da se stegne i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne krofne.
Pročitajte kako se prave posne krofne sa crnom čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.