Postoji verovanje da su krofne nastale u starom Rimu i antičkoj Grčkoj i da su se služile kao trake od testa natopljene medom. Kako nema nikakvih recepata iz tog perioda, veruje se da su krofne nastale tokom 15. veka. Prve krofne u obliku sličnom danas pojavile su se u Danskoj početkom 19. veka. Danas postoje različiti recepti za krofne, a možete da ih pravite sa glazurom, da ih punite, pečete ili pržite... Kako je sezona jagoda mi vam predlažemo da isprobate ovaj fantastičan recept za krofne. 

Sastojci: 

  • Za testo:
  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 45 g šećera
  • 1,5 kašičice soli
  • 1 ravna kašičica suvog kvasca
  • 140 ml toplog mleka
  • 40 g neslanog putera 
  • Još:
  • 300 ml slatke pavlake 
  • 30 g šećera 
  • jagode 
  • džem 
  • šećer u prahu 

Recept za krofne sa jagodama i šlagom: 

U posudi pomešajte šećer i suvi kvasac, pa sipajte toplo mleko. Sve dobro sjedinite, a onda dodajte jaje i umutite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa umesite testo. Na kraju dodajte puter sobne temeprature i mesite dok se puter i testo lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da krofne nadođu nekih pola sata. Svaku lopticu pritisnite prstima malo, pa ponovo oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Ispržite krofne u vrelom ulju i ostavite da se ocede od viška ulja. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, a jagode isecite po želji. Ohlađene krofne presecite na pola, pa sipajte umućenu slatku pavlaku, premažite džemom, zatim poređajte seckane jagode, a onda poklopite drugom polovinom krofne. Ukrsite šećerom u prahu. 

Pročitaje i ovo: Krofne punjene čokoladom

BONUS VIDEO: 

Intsgram/Cookistwow Krofne sa rupom na sredini

StvarUkusa/S.B.