Postoji verovanje da su krofne nastale u starom Rimu i antičkoj Grčkoj i da su se služile kao trake od testa natopljene medom. Kako nema nikakvih recepata iz tog perioda, veruje se da su krofne nastale tokom 15. veka. Prve krofne u obliku sličnom danas pojavile su se u Danskoj početkom 19. veka. Danas postoje različiti recepti za krofne, a možete da ih pravite sa glazurom, da ih punite, pečete ili pržite... Kako je sezona jagoda mi vam predlažemo da isprobate ovaj fantastičan recept za krofne.
Sastojci:
- Za testo:
- 300 g brašna
- 1 jaje
- 45 g šećera
- 1,5 kašičice soli
- 1 ravna kašičica suvog kvasca
- 140 ml toplog mleka
- 40 g neslanog putera
- Još:
- 300 ml slatke pavlake
- 30 g šećera
- jagode
- džem
- šećer u prahu
Recept za krofne sa jagodama i šlagom:
U posudi pomešajte šećer i suvi kvasac, pa sipajte toplo mleko. Sve dobro sjedinite, a onda dodajte jaje i umutite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa umesite testo. Na kraju dodajte puter sobne temeprature i mesite dok se puter i testo lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da krofne nadođu nekih pola sata. Svaku lopticu pritisnite prstima malo, pa ponovo oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Ispržite krofne u vrelom ulju i ostavite da se ocede od viška ulja. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, a jagode isecite po želji. Ohlađene krofne presecite na pola, pa sipajte umućenu slatku pavlaku, premažite džemom, zatim poređajte seckane jagode, a onda poklopite drugom polovinom krofne. Ukrsite šećerom u prahu.
Pročitaje i ovo: Krofne punjene čokoladom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem