Ko još može da odoli punjenim krofnama mekanim kao oblak? Možete ih puniti džemom, baš kao i naše bake, ali danas predlažemo jedan fantastičan recept sa mlečnim kremom. Ovim krofnama će se posebno obradovati najmlađi ukućani, a potrebno je da odvojite vreme da umesite i premesite testo više puta kako bi bilo najboljeg ukusa.
Sastojci:
- Za krofne:
- 120 ml toplog mleka
- 1 jaje
- 40 g putera
- 7 g suvog kvasca
- 280 g brašna
- 40 g šećera
- 2 g soli
- Za punjenje:
- 500 ml mleka
- 5 žumanaca (oko 75g)
- 100 g šećera
- 25 g brašna
- 25 g kukuruznog skroba
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 100 g maslaca
Recept za vazdušaste krofne punjene mlečnim kremom:
U posudu dodajte toplo mleko, jaje, otopljen puter i suvi kvasac, pa promešajte dobro. U drugu činiju ubacite brašno, šećer i so i dobro promešajte suve sastojke, pa u njih ubacite smesu sa jajetom i kvascem. Zamesite testo špatulom u posudi, pa ga prebacite na radnu površinu. Premesite rukom, ali nemojte dodavati brašno, možete malo pouljiti ruke ukoliko je testo suviše lepljivo. Stavite testo za krofne u činiju premazanu uljem, premaži potom i testo, pa prekrijte prozirnom folijom i ostavite da ostoji 1 sat. Izvadite testo ponovo na radnu površinu, pospite manjom količinom brašna, ponovo premesite u duži valjak, pa podelite na 8-9 delova. Svaki deo testa premesite u manje kugle, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 15 minuta. Rukama razvucite i stanjite kugle testa, pa ih ponovo preoblikujte u kuglu. Poređajte po plehu testo za krofne obloženim pek papirom, pa prekrijte i ostavite da odstoje 40 minuta. U šerpu dodajte mleko, pa uključite ringu na srednju temperaturu. U drugu posudu pomešajte jaja i šečer, pa umutite žicom. Dodajte prosejano brašno i prosejan kukuruzni skrob, pa dobro promešajte. Ubacite i ekstrakt vanile, promešajte, pa postepeno dodajte zagrejano mleko, mešajući neprekidno. Potom smesu za krem uspite u šerpu, pa kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi uz mešanje dok se ne zgusne. Smesu za mlečni krem stavite u činiju, pa dodajte puter i promešajte. Ostavite da se krem ohladi prekriven prozirnom folijom u frižideru (oko 30 minuta). Krofne pržite u dubokom ulju sa obe strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vadite šupljikavom lopaticom krofne, pa ih uvaljajte u šećer. Napravite rupu u svakoj krofni pomoću štapića. Mlečni krem stavite u špric za kolače, pa napunite krofne preko rupice. Preporučujemo i krofne iz rerne sa cimetom i šećerom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem