Danas predlažemo najlepši recept za lažnu krempitu. Ukus je još bolji od klasičnog recepta za krempitu i osvojiće vas na prvim zalogaj. Umesto lisnatog testa, prave se izuzetno mekane i vazdušaste domaće kore. Između mekanih kora ide puno mirisnog fila sa vanilom. Svaki zalogaj se prosto topi u ustima!
Sastojci:
- 8 jaja
- 380 g šećera
- 100 g skroba + 15 g skroba
- sok od 1 limuna
- 1 l mleka
- 170 g brašna
- 15 g skroba
- 1 kašičica burbon vanila praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g putera
- 1,5 kašičica vanilin šećera
- Za premaz:
- 1/2 čaše mleka
- 1 kašičica šećera u prahu
Recept za lažnu krempitu sa domaćim korama:
Najpre uzmite 5 jaja i odvojite belanca i žumanca u dve činije. U šerpu ubacite preostala 3 jaja i 200 g šećera, pa umutite žicom. Dodajte 100 g skroba, a onda i proceđeni sok od 1/2 limuna. Dodajte litar mleka, promešajte dobro smesu za fil, pa stavite na šporet i kuvajte na jačoj temperaturi dok se fil ne zgusne, uz neprekidno mešanje. Kada dobijete gust fil, stavite smesu u činiju, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U 5 odvojenih belanaca dodajte sok od druge polovine limuna, 120 g šećera, pa miksajte dok ne dobijete čvrst šne. U 5 odvojenih žumanaca dodajte 60 g šećera, pa dobro umiksajte. Smesu sa žumancima pomešajte sa umućenim belancima i ponovo umiksajte smesu za lažnu krempitu. Pomešajte 170 g brašna i 15 g skroba, pa dodajte burbon vanila prah i prašak za pecivo. Dobro promešajte, pa prosejanu mešavinu postepeno dodajte u smesu sa žumancima i belancima. Smesu za domaće kore rasporedite po plehu za pečenje obloženim pek papirom. Čačkalicom prošaraje vrh smese za domaće kore. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Nakon toga, bocnite 2 puta čačkalicom domaću koru i ostavite da se ohladi. Potom podelite uzdužno koru za lažnu krempitu na 2 jednaka dela. Pomešajte puter i vanilin šećer, pa umiksajte. Postepeno dodajte ohlađen fil sa žumancima i belancima i miksajte. Promešajte čašu mleka sa šećerom u prahu, pa premažite jednu koru. Stavite pokretnu ivicu oko nje, pa nanesite i poravnajte fil. Pokrijte lažnu krempitu drugom korom. Stavite na 4 sata u frižider da se stegne. Po želji, lažne krempite možete posuti šećerom u prahu. Preporučujemo i jednostavan recept za lažnu čokoladnu krempitu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem