Krofne su se pravile još u antičkoj Grčkoj i starom Rimu, a postale su baš popularne u 19. veku. Svaka zemlja ima neki svoj recept za krofne, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj indijski recept. Napravite mlečne krofne bez kvasca i jaja i sa vrlo malo brašna. Izuzetno su ukusne, a najbolje od svega je što se umaču u sirup koji ih čini neverovatno slasnim. 

Sastojci:

  • 1/2 šolje mleka u prahu
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike jogurta
  • 1-2 kašike mleka
  • 1 kašika istopljenog putera 
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 2 kašičice ružine vode
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • nekoliko grančica šafrana (po želji)

Recept za mlečne krofne natopljene sirupom:

10:22
Korak 1

Napravite krofne

U posudu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlekom u prahu. Posolite i dobro izmešajte sastojke. Zatim sipajte otopljeni puter, ponovo promešajte, pa sipajte jogurt i mleko. Umesite mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe oko 10 minuta. 

10:23
Korak 2

Pripremite krofne 

Nauljite ruke, pa uzmite malo testa (veličine oraha) i oblikujte loptice. Lepo ih oblikujte kako ne bi popucale tokom prženja. Pokrijte ih krpom kako se testo ne bi osušilo. 

10:23
Korak 3

Pržite krofne 

U šerpu sipajte ulje, pa kada se dobro zagreje dodajte krofne. Kada dobiju zlatnu boju vadite na ubrus. Vodite računa da će tokom prženja narasti, pa nemojte da prepunite šerpu.  

10:29
Korak 4

Napravite sirup

Sirup treba da napravite pre testa. U šerpu sipajte vodu, šećer, kardamom, ružinu vodu i ako želite šafran. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se sirup ne zgusne (neka se krčka dok krofne ne budu gotove). Stavite u šerpu sa sirupom krofne koje ste procedili od ulja, pa ih ostavite 45 minuta, a najbolje preko noći. 

Pročitajte i ovo: Kako se prave posne krofne od 2 sastojka

BONUS VIDEO: 

Krofne sa rupom na sredini Intsgram/Cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)