Krofne su se pravile još u antičkoj Grčkoj i starom Rimu, a postale su baš popularne u 19. veku. Svaka zemlja ima neki svoj recept za krofne, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj indijski recept. Napravite mlečne krofne bez kvasca i jaja i sa vrlo malo brašna. Izuzetno su ukusne, a najbolje od svega je što se umaču u sirup koji ih čini neverovatno slasnim.
Sastojci:
- 1/2 šolje mleka u prahu
- 2 kašike brašna
- 2 kašike jogurta
- 1-2 kašike mleka
- 1 kašika istopljenog putera
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- Za sirup:
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 2 kašičice ružine vode
- 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
- nekoliko grančica šafrana (po želji)
Recept za mlečne krofne natopljene sirupom:
Napravite krofne
U posudu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlekom u prahu. Posolite i dobro izmešajte sastojke. Zatim sipajte otopljeni puter, ponovo promešajte, pa sipajte jogurt i mleko. Umesite mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe oko 10 minuta.
Pripremite krofne
Nauljite ruke, pa uzmite malo testa (veličine oraha) i oblikujte loptice. Lepo ih oblikujte kako ne bi popucale tokom prženja. Pokrijte ih krpom kako se testo ne bi osušilo.
Pržite krofne
U šerpu sipajte ulje, pa kada se dobro zagreje dodajte krofne. Kada dobiju zlatnu boju vadite na ubrus. Vodite računa da će tokom prženja narasti, pa nemojte da prepunite šerpu.
Napravite sirup
Sirup treba da napravite pre testa. U šerpu sipajte vodu, šećer, kardamom, ružinu vodu i ako želite šafran. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se sirup ne zgusne (neka se krčka dok krofne ne budu gotove). Stavite u šerpu sa sirupom krofne koje ste procedili od ulja, pa ih ostavite 45 minuta, a najbolje preko noći.
Pročitajte i ovo: Kako se prave posne krofne od 2 sastojka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu