Ovo je zaboravljeni recept iz Jugoslavije koji su često pravile naše bake. Možemo ih nazvati krofne u mleku, ali je nešto između krofni i buhtli. Zamesi se testo, a onda prelije mlekom, tako da testo pliva u njemu i na kraju se ispeče. Tokom pečenja testo upija mleko koje krofne čini sočnim, a džemom možete da ih napunite ili da ga služite sa strane. Naše bake su često pravile kolače, a sastojci koje su uvek imale su jaja, mleko i brašno i tako su nastali neki od najlepših recepta kao što su krofne, buhtle, kiflice... Isprobajte i ovaj starinski recpet za predivne krofne, uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 550 - 600 g brašna
- 300 ml mlakog mleka
- 8 g suvog kvasca
- 1 kašičicu šećera + 2 kašike
- 2 žumanca
- 1 kašičica soli
- 80 g masti
- 1/2 čašice domaće rakije ili korica limuna
Za preliv:
- 500 ml mlakog mleka
- 4 kašike šećera
- vanilin šećer
- domaći džem od šljiva ili kajsija
Priprema:
U mleko dodajte kvasac i šećer i promešajte. Zatim dodajte polovinu brašna, žumance, so, šećer i rakiju. Zamesite testo, pa dodajte preostalo brašno i mast. Dobro umesite testo i pokrijte. Ostavite da se udvostruči. Zatim testo razvucite deblje, pa čašom ili kalupom vadite krugove i ređajte u tepsiju. Pokrijte krpom i ostavite da narastu. Zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte testo. Pecite na 200°C oko 30 minuta. Dok su vruće pospite prah šećerom, a služite sa džemom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus