Ovo je zaboravljeni recept iz Jugoslavije koji su često pravile naše bake. Možemo ih nazvati krofne u mleku, ali je nešto između krofni i buhtli. Zamesi se testo, a onda prelije mlekom, tako da testo pliva u njemu i na kraju se ispeče. Tokom pečenja testo upija mleko koje krofne čini sočnim, a džemom možete da ih napunite ili da ga služite sa strane. Naše bake su često pravile kolače, a sastojci koje su uvek imale su jaja, mleko i brašno i tako su nastali neki od najlepših recepta kao što su krofne, buhtle, kiflice... Isprobajte i ovaj starinski recpet za predivne krofne, uživaćete u svakom zalogaju. 

Sastojci:

  • 550 - 600 g brašna
  • 300 ml mlakog mleka
  • 8 g suvog kvasca
  • 1 kašičicu šećera + 2 kašike
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica soli
  • 80 g masti
  • 1/2 čašice domaće rakije ili korica limuna

Za preliv:

  • 500 ml mlakog mleka
  • 4 kašike šećera
  • vanilin šećer
  • domaći džem od šljiva ili kajsija 

Priprema:
U mleko dodajte kvasac i šećer i promešajte. Zatim dodajte polovinu brašna, žumance, so, šećer i rakiju. Zamesite testo, pa dodajte preostalo brašno i mast. Dobro umesite testo i pokrijte. Ostavite da se udvostruči. Zatim testo razvucite deblje, pa čašom ili kalupom vadite krugove i ređajte u tepsiju. Pokrijte krpom i ostavite da narastu. Zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte testo. Pecite na 200°C oko 30 minuta. Dok su vruće pospite prah šećerom, a služite sa džemom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE