Svi smo kao deca voleli kada nam baka namaže džem na krišku svežeg hleba za doručak ili užinu. Naravno, nije svejedno koji je džem u pitanju, a svakako da je najlepši kada ga napravite sami umesto da ga kupujete. Domaći džem od šljiva po tradicionalnom receptu bez konzervansa i aditiva, pravi se vrlo jednostavno, a uz dodatak cimeta imaće savršenu aromu. Idealan je kao nadev za palačinke ili za pripremu kolača, a uživaćete u njemu tokom cele zime.
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 2 kesice cimeta
Priprema:
Šljive dobro operite i očistite od koštica, a ukoliko su krupnije isecite ih na četvrtine. Ubacite ih u dublju šerpu i pospite šećerom. Kuvajte na umerenoj temperaturi, a kada smesa počne da vri promešajte, dodajte limunov sok i cimet. Kuvajte dok šljive u potpunosti ne omekšaju. Ukoliko želite možete da ih ispasirate štapnim mikserom, da bude kremastija tekstura džema. Kada se malo prohladi sipajte ga u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopat i tegle okrenite naopako. Ostavite da se džem u potpunosti ohladi, pa ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus