Svi smo kao deca voleli kada nam baka namaže džem na krišku svežeg hleba za doručak ili užinu. Naravno, nije svejedno koji je džem u pitanju, a svakako da je najlepši kada ga napravite sami umesto da ga kupujete. Domaći džem od šljiva po tradicionalnom receptu bez konzervansa i aditiva, pravi se vrlo jednostavno, a uz dodatak cimeta imaće savršenu aromu. Idealan je kao nadev za palačinke ili za pripremu kolača, a uživaćete u njemu tokom cele zime.  

Sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • 1 kg šećera 
  • 1 limun
  • 2 kesice cimeta

Priprema:

Šljive dobro operite i očistite od koštica, a ukoliko su krupnije isecite ih na četvrtine. Ubacite ih u dublju šerpu i pospite šećerom. Kuvajte na umerenoj temperaturi, a kada smesa počne da vri promešajte, dodajte limunov sok i cimet. Kuvajte dok šljive u potpunosti ne omekšaju. Ukoliko želite možete da ih ispasirate štapnim mikserom, da bude kremastija tekstura džema. Kada se malo prohladi sipajte ga u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopat i tegle okrenite naopako. Ostavite da se džem u potpunosti ohladi, pa ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE