Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus. Sveže smokve se često suše, kako bi se sačuvale tokom cele godine, i od njih se obično prave džemovi i slatka. Od svežih se može praviti liker, čiji recept donosimo u nastavku.
Sastojci:
- 1 kg svežih smokava
- 1 kg šećera
- 800 ml vode
- 1 l rakije
Priprema:
Očišćene smokve stavite u šerpu, dodajte šećer i vodu. Kuvajte sve dok ne dobijete gusti sirup. Nakon toga ostavite da se ohladi. Potom procedite smesu kroz gazu i dodajte rakiju. Ostavite oko dva dana pa sipajte u flaše i konzumirajte.
Čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus