Aronija je poslednjih godina sve popularnija i kod nas, prvenstveno zbog svog lekovitog dejstva na celokupno zdravlje. Kod nas se najviše koristi takozvana crna aronija, koja izgledom podseća na borovnice. Lekovitost ove biljke se ogleda u velikoj količini antioksidanasa, koji jačaju imunitet. U ishrani se najčešće koristi kao hladno ćeđeni sok, ali od nje mogu da se prave i domaći džem, vino, kao i liker koji je odličan za pospešivanje cirkulacije

Sastojci:

  • 1 kg aronije
  • 1 kg meda
  • 2 l rakije
  • korica jednog limuna

Priprema:

U jednu veliku teglu, najbolje u onu od pet litara, stavite bobice aronije, prelijte ih medom, dodajte koricu limuna, a zatim ulijte i rakiju. Zatvorite poklopac, sve dobro protresite, pa ostavite na mestu gde ima direktne sunčeve svetlosti, oko 6 nedelja. Povremeno promućkajte sadržaj da se sastojci lepo povežu. Kada bude spreman, liker procedite i prelijte u prethodno sterilisane staklene flaše. Po želju možete ubaciti u svaku nekoliko bobica aronije, a ostatak možete da iskoristite za pripremu kolača. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu, a što duže liker stoji to je lepši.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE