Aronija je poslednjih godina sve popularnija i kod nas, prvenstveno zbog svog lekovitog dejstva na celokupno zdravlje. Kod nas se najviše koristi takozvana crna aronija, koja izgledom podseća na borovnice. Lekovitost ove biljke se ogleda u velikoj količini antioksidanasa, koji jačaju imunitet. U ishrani se najčešće koristi kao hladno ćeđeni sok, ali od nje mogu da se prave i domaći džem, vino, kao i liker koji je odličan za pospešivanje cirkulacije
Sastojci:
- 1 kg aronije
- 1 kg meda
- 2 l rakije
- korica jednog limuna
Priprema:
U jednu veliku teglu, najbolje u onu od pet litara, stavite bobice aronije, prelijte ih medom, dodajte koricu limuna, a zatim ulijte i rakiju. Zatvorite poklopac, sve dobro protresite, pa ostavite na mestu gde ima direktne sunčeve svetlosti, oko 6 nedelja. Povremeno promućkajte sadržaj da se sastojci lepo povežu. Kada bude spreman, liker procedite i prelijte u prethodno sterilisane staklene flaše. Po želju možete ubaciti u svaku nekoliko bobica aronije, a ostatak možete da iskoristite za pripremu kolača. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu, a što duže liker stoji to je lepši.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus