Domaći pekmez od šljiva, bio je nezaobilazan deo svake zimnice koju su s pripremale naše mame i bake. Sigurno da svaka iskusna domaćica ima svoj proveren recept, koji joj uvek uspeva, a ova je malo modernija verzija u koju se dodaje čokolada. Dobićete pravu poslasticu koja je idealna za palačinke ili krofne, a toliko je dobar da sumnjamo da će dočekati zimu na policama u špajzu. 

Sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • 500 g šećera
  • 150 g crne čokolade

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica. Stavite ih u dublju šerpu, pospite šećerom i stavite da se kuvaju. Tokom kuvanja na površini će se praviti pena, koju obavezno pokupite kašikom. Povremeno promešajte i vodite računa da vam ne zagori. Nakon pola sata, kada su šljive omekšale izmiksajte ih štapnim mikserom, pa nastavite da kuvate još nekih 5 do 10 minuta. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešaajte dok se u potpunosti ne rastopi. Kada se malo prohladi, još uvek topao pekmez sipajte u prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopac i okrenite ih naopako. Ostavite da se u potpunosti ohlade, pa ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE