Na pijacama se sa drugim bobičastim voćem mogu pronaći i ribizle, sitne crvene bobice, koje su čini se nepravedno zapostavljene, a prepune su dragocenih materija. Iako su najbolje da se jedu sveže, od njih možete napraviti ukusan domaći pekmez koji će imati blago kiselkast ukus, te je odličan i za pripremu raznih poslastica i kolača.
Izuzetno brzo se sprema i kuva se duplo kraće od ostalih džemova, a u nastavku teksta pročitajte recept.
Sastojci:
- 1 kg ribizli
- 600 g šećera
Priprema:
Ribizle dobro operite i očistite od peteljki, ali vodite računa da ih ne zgnječite. Stavite ih u dublju šerpu, pospite šećerom i kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Kada se šećer otopi i sadržaj u šerpi krene da vri, na vrhu će se pojaviti pena koju treba lagano da skinite. Dovoljno je da ribizle kuvate oko 20 minuta, eventualno pola sata. Kada je gotov, a to ćete najbolje videti po gustini, vruć pekmez prespite u prethodno sterilisane i još uvek tople staklene tegle. Poklopac dobro zavrnite i ostavite ih da se ohlade, a potom ih čuvajte na hladnim i tamnom mestu. Nakon otvaranja teglu držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem