Na pijacama se sa drugim bobičastim voćem mogu pronaći i ribizle, sitne crvene bobice, koje su čini se nepravedno zapostavljene, a prepune su dragocenih materija. Iako su najbolje da se jedu sveže, od njih možete napraviti ukusan domaći pekmez koji će imati blago kiselkast ukus, te je odličan i za pripremu raznih poslastica i kolača.
Izuzetno brzo se sprema i kuva se duplo kraće od ostalih džemova, a u nastavku teksta pročitajte recept.
Sastojci:
- 1 kg ribizli
- 600 g šećera
Priprema:
Ribizle dobro operite i očistite od peteljki, ali vodite računa da ih ne zgnječite. Stavite ih u dublju šerpu, pospite šećerom i kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Kada se šećer otopi i sadržaj u šerpi krene da vri, na vrhu će se pojaviti pena koju treba lagano da skinite. Dovoljno je da ribizle kuvate oko 20 minuta, eventualno pola sata. Kada je gotov, a to ćete najbolje videti po gustini, vruć pekmez prespite u prethodno sterilisane i još uvek tople staklene tegle. Poklopac dobro zavrnite i ostavite ih da se ohlade, a potom ih čuvajte na hladnim i tamnom mestu. Nakon otvaranja teglu držite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus