Ukoliko volite džem od šljiva volećete i slatko. Pored šljiva koje dominiraju, dodaju se i pečeni orasi koji ovoj poslastici daju posebnu draž. A osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati. 

Sastojci:

  • 4 kg šljiva
  • 2 kg šećera
  • 1,5 šolja zapečenih oraha
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 štapića cimeta
  • 3 izmrvljena zrna karanfilića
  • 1 kašičica limuntusa

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica. Prepolovite ih na pola. Stavite polovinu šljiva u dublju šerpu pa pospite jednim kilogramom šećera, nakon toga poređajte drugi red šljiva i ponovo šećer. Ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga sipajte vodu u tu šerpu i dodajte cimet i karanfilić. Stavite u rernu. Sačekajte da provri i isključite. Ostavite slatko da se potpuno ohladi. Postupak ponavljajte 3 puta. Pomešajte na kraju slatko sa limuntusom i sipajte u tegle, između šljiva stavljajte zapečene orahe. Zatvorite tegle i sterilizujte 5 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE