Ukoliko volite džem od šljiva volećete i slatko. Pored šljiva koje dominiraju, dodaju se i pečeni orasi koji ovoj poslastici daju posebnu draž. A osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati.
Sastojci:
- 4 kg šljiva
- 2 kg šećera
- 1,5 šolja zapečenih oraha
- 1 kašika sirćeta
- 2 štapića cimeta
- 3 izmrvljena zrna karanfilića
- 1 kašičica limuntusa
Priprema:
Šljive operite i očistite od koštica. Prepolovite ih na pola. Stavite polovinu šljiva u dublju šerpu pa pospite jednim kilogramom šećera, nakon toga poređajte drugi red šljiva i ponovo šećer. Ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga sipajte vodu u tu šerpu i dodajte cimet i karanfilić. Stavite u rernu. Sačekajte da provri i isključite. Ostavite slatko da se potpuno ohladi. Postupak ponavljajte 3 puta. Pomešajte na kraju slatko sa limuntusom i sipajte u tegle, između šljiva stavljajte zapečene orahe. Zatvorite tegle i sterilizujte 5 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Kolači damski poljupci koji će biti hit na slavi
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Najbrža čokoladna plazma torta za sve prilike