Orahovača, rakija ili liker od mladih zelenih oraha je stari tradicionalni "lek" za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma. Naše bake su znale da je ovaj napitak odličan za lečenje anemije, ali i kao prva pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.
Pravi se od samo 3 sastojka, ali za finalni rezultat morate imati i malo strpljenja, jer što duže stoji to će biti ukusnija.
Sastojci:
- 40 zelenih oraščića
- 1 kg šećera
- 1 litar rakije
Priprema:
Oraščiće dobro operite, malo ih zasecite na vrhu ili ih izbockajte viljuškom, pa ih stavite u veću teglu. Preko njih sipajte šećer, pa sve nalijte rakijom. Teglu ne treba da zatvarate poklopcem, već privežite krpom i iznesite na terasu, na osunčano mesto 40 dana. Povremeno protresite teglu lagano, da se šećer ukoliko se skupio na dnu lepo rastopi. Posle 40 dana procedite, najbolje kroz gazu, sipajte u flaše i zatvorite poklopcem. Konzumirati nakon mesec ili dva kad malo odstoji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem