Tikvice su povrće koje ima široku primenu u većini kuhinja sveta, pa tako i u srpskim jelima. Jedan od najboljih načina da ih iskoristite jeste i čorba od tikvica, koja obiluje vitaminima i izuzetno je zdrava.

Jednostavna za pripremu, a odlična je kad su dani topliji jer je možete jesti i hladnu.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 3 krompira
  • 50 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 150 g šargarepe
  • 600 ml vode
  • 350 ml mleka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica mirođije
  • so, biber

Sastojci:

Tikvice, šargarepu, crni luk i krompir oljuštite, pa isecite na sitne kockice. U veću šerpu sipajte ulje i stavite luk da se dinsta, a zatim dodajte ostalo povrće, kao i so i biber. Kada povrće omekša sipajte vodu i promešajte sve zajedno, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta. Blenderom ili štapnim mikserom umutite sve sastojke, postepeno sipajte mleko i dodajte mirođiju, beli luk i dodajte još začina ukoliko ima potrebe. Servirajte uz malo prepečenog hleba. 

Izvor: Srvar ukusa