Guste, kremaste čorbe idealne su za toplije dane jer su lagane, a najbolje od svega je što priprema traje manje od pola sata.

Za ovaj recept potreban je temeljac, a u koliko ga nemate pri ruci poslužiće i kocka za supu. Možete da je servirati kao predjelo, ali zasitna je i puna ukusa, pa će dobro poslužiti i kao glavno jelo.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 crni luk
  • 3 šargarepe
  • 2 celera
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml mleka
  • 80 g maslaca
  • 40 g brašna
  • so, biber

Priprema:

Krompir očistite i isecite na kockice, takođe i ostalo povrće. Luk kratko prodinstajte na ulju dok se ne zastakli, pa mu dodajte šargarepu, a potom i krompir. Zalijte temeljcem i sve kuvajte oko 20-ak minuta. Za to vreme na tiganju otopite maslac, dodajte brašno, pa kada se proprži ulijte mleko. Lagano krčkajte uz konstantno mešanje, a kada počne da se zgušnjava skonite sa ringle. Kada se krompir skuva, povrće iznječite štapnim mikserom ili izmiksajte u blenderu i sve začinite po ukusu. Nakon toga dodajte zapršku od mleka i sve kuvajte još nekoliko minuta dok ne provri. Pre serviranja po želji ukrasite sitno sevkanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa