S dolaskom toplijeg vremena i nakon teške zimske hrane, našem organizmu potrebni su laganiji obroci koji će dati dovoljno energije i osećaj sitosti. Upravo takva je crvena prolećna čorbica od mladog luka i paradajza koja se sprema očas posla, a izuzetno je zdrava i puna vitamina.

Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. On je idealno prolećno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.

Sastojci:

  • 1 veza mladog luka
  • 500 ml soka od paradajza
  • 200 ml vode
  • 2 šargarepe
  • 1 manja vezica peršuna
  • suvi začin
  • so, biber

Priprema:

Mladi luk naseckajte na kolutiće zajedno sa zelenim perima. Prodinstajte ga u šerpi sa malo ulja dok se ne omekša. Šargarepu takođe očistite, isecite i dodajte u luk, pa sve nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte dok skroz ne omekšaju, a potom sipajte sok od paradajza. Začinite sve po ukusu, pa kuvajte dok ne provri. Ukoliko je previše gusta dodajte malo vode, da dobijete željenu gustinu. Nakon toga smanjite vatru i krčkajte sve zajedno još nekih 15-20 minuta uz povremeno mešanje. Pre serviranja odozgo pospite sitno seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa