Sok od zove jedan je od omiljenih domaćih sokova u Srbiji. Budući da je ova biljka počinje da cveta, a najbolje je da birate cvasti, koje su se tek otvorile ili još uvek imaju neotvorene cvetove. Pravo je vreme da njenu predivnu aromu sačuvate i predstojeću letnju sezonu. Jer šta bi bolje moglo da vas rashladi u toplim, letnjim mesecima nego sok do zove sa mnogo leda...
Kada je reč o branju cvetova zove, birajte mesta koja nisu zagađena. Ovaj recept dovoljan je za 4 litra sirupa, a inače se pravi po ustaljenoj "formuli", odnosno na 10 cvetova se koristi jedan litar vode, jedan kilogram šećera i jedan limun.
Sastojci:
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 3 kg šećera
- 3 limuna
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu i dodajte na kriške isečen, dobro opran limun sa korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugog dana tečnost procedite, dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje. Trećeg dana, odnosno 48 sati od početka procesa, sirup je spreman za sipanje u čiste, stalkene flaše. Pripremljen na ovaj način može stajati i do godinu dana, na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus