Sok od zove jedan je od omiljenih domaćih sokova u Srbiji. Budući da je ova biljka počinje da cveta, a najbolje je da birate cvasti, koje su se tek otvorile ili još uvek imaju neotvorene cvetove. Pravo je vreme da njenu predivnu aromu sačuvate i predstojeću letnju sezonu. Jer šta bi bolje moglo da vas rashladi u toplim, letnjim mesecima nego sok do zove sa mnogo leda...

Kada je reč o branju cvetova zove, birajte mesta koja nisu zagađena. Ovaj recept dovoljan je za 4 litra sirupa, a inače se pravi po ustaljenoj "formuli", odnosno na 10 cvetova se koristi jedan litar vode, jedan kilogram šećera i jedan limun.

Sastojci:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • 3 limuna

Priprema:

Potopite cvetove zove u vodu i dodajte na kriške isečen, dobro opran limun sa korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugog dana tečnost procedite, dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje. Trećeg dana, odnosno 48 sati od početka procesa, sirup je spreman za sipanje u čiste, stalkene flaše. Pripremljen na ovaj način može stajati i do godinu dana, na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa